Tom Heershop aan het werk.
Tom Heershop aan het werk. Foto: Tom Heerschop

Vier de zomervakantie in Stedelijk Museum Breda

Door: Ruud Smolders cultuur

BREDA - De gehele zomervakantie is het (vernieuwde) museum Breda zes dagen per week geopend. Liefhebbers kunnen hier dus met regelmaat terecht én er is ook aan kinderen gedacht.

Volwassenen en kinderen kunnen deze zomer bij Stedelijk Museum Breda van alles doen dat aansluit bij de tentoonstellingen. Voor families zijn er interactieve Familiesporen door de nieuwe vaste tentoonstellingen. In De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land val tveel te ontdekken en te doen. Van de tafelmanieren uit de tijd van de Nassaus tot kleurplaten die je kunt scannen en laten bewegen in de oude stad.

Door de andere tentoonstelling Ambitie & Verlangen loopt een tweede Familiespoor. Daarin vertellen vreemde oude voorwerpen hun verhaal en kun je raden waarvoor ze gebruikt werden.

Werken aan ‘Kleurrijke ramen voor het Speelhuis’

Deze zomer is Next de tijdelijke werkplaats van kunstenaar Tom Heerschop. In 2020 onderzocht hij als Stadstekenaar van Amsterdam de betekenis van eten. In dit project gaat Heerschop op zoek naar familieverhalen die gaan over de Nassaus maar ook over zijn eigen familie. Samen met jonge en volwassen bezoekers gaat hij zo twee grote gekleurde ‘glas-in-lood’-ramen maken. Als de ramen straks klaar zijn verhuizen ze naar de Belcrum. Daar stond vroeger ‘Het Speelhuis’, een buitenhuis waar de zoons van Willem van Oranje feesten gaven. 

Het oorspronkelijke gebouw is afgebroken, maar opdezelfde plek verschijnt in augustus een nieuw Speelhuis van kunstenaarKrijn de Koning. De gekleurde ramen komen in een van de kamers van ditspectaculaire bouwwerk.

De ramen van Tom Heerschop en het bouwwerk van Krijn de Koning zijn onderdeel van SPEEL! Dit evenement wordt door CrossArts georganiseerd op de plek van het oude Speelhuis, het braakliggende gebied tussen Electron en Brack. 

Vanaf 18 augustus kun je er van alles doen en ontdekken. Behalve ‘Het Speelhuis’ van Krijn de Koning is er ook een groen kunstdoolhof. 

Ook de kinderen vinden het interessant.