Afbeelding
Foto: Bart Van Der Moeren

Stripfestival Breda pakt groots uit in het Chassé Theater

Door: Eveline Jansen cultuur

BREDA- Tientallen striptekenaars uit binnen- en buitenland komen zaterdag 23 en zondag 24 september naar het Chassé Theater in Breda om daar tijdens het Stripfestival hun fans te ontmoeten en hun albums, prenten en artwork te signeren. Ook is er op beide dagen een geweldig programma in de zalen, op het podium en in de filmzaal. Op zaterdag wordt om 13:00 uur de Willy Vandersteenprijs, een initiatief van Stripgids, uitgereikt aan Veerle Hildebrandt. Uit 152 strips koos de jury unaniem als laureaat haar strip ‘Hild’. Op zondag zijn de jonge finalisten voor het NK Striptekenen bezig om aan hun opdracht te werken.  Kinderen uit het hele land konden eerder al hun strip inleveren en de finalisten horen zondag waar hun nieuwe strip aan moet voldoen. Om 15:00 uur worden de winnaars bekend gemaakt.

Na de prettige samenwerking van vorig jaar hebben Stripfestival Breda en Stripgids besloten om dit jaar de handen weer ineen te slaan en de uitreiking van de Willy Vandersteenprijs wederom in het Chassé Theater in Breda te laten plaatsvinden. De prijs zal zaterdag om 13:00 uur uitgereikt worden in bijzijn van Paul Depla, de burgemeester van Breda, en de familie Vandersteen. Het festival is al jaren een populair uitje voor het hele gezin met een spectaculair programma voor jong en oud en voor iedereen die strips en animatie een warm hart toe draagt. “Wij zijn blij dat we de traditie voortzetten. Vroeger werd de prijs om de twee jaar ook in Nederland uitgereikt. Het is dan ook een Vlaams- Nederlandse albumprijs”, legt Kurt Morissens van organisator Stripgids uit. “De traditie is dus terug in ere hersteld. Dat we dat dan kunnen doen bij het beste bezochte stripfestival van de Lage Landen, daar kunnen wij alleen maar gelukkig van worden.”

Dit jaar koos de jury uit 152 inzendingen unaniem als laureaat ‘Hild’ van Veerle Hildebrandt, uitgegeven bij drukkerij Oogachtend. Hildebrandt krijgt 5000 euro, geschonken door Stripgids en een opdrachttekening van de vorige winnaar, Joris Mertens. ‘Hild’ is de tweede strip van de Mechelse Veerle Hildebrandt na haar debuut in 2018 met ‘Black Paradise’. De liefde voor haar Duitse roots verwerkte Hildebrandt in ‘Hild’ dat gebaseerd is op de bekende Der Ring des Nibelungen, het magnum opus van Richard Wagner, geschreven tussen 1853 en 1874. In haar bewerking brengt ze de vrouwelijke protagonisten in beeld. Het verhaal focust zich op prinses Kriemhild die opgroeit in Bourgondië, onder het gezag van haar vader, koning Dankwart, haar broers, en op Brunhild, de zelstandige koningin van Ijsland. Hun leven wordt bepaald door wat het koningkrijk en de mannen rondom hen bepalen. Veerle Hilderbrandt zal zaterdag uiteraard ook aanwezig zijn tijdens het stripfestival en haar strip signeren. 

Op zondag wordt om 15:00 uur bekendgemaakt welke jonge stripmaker de winnaar is van het Nederlands Kampioen Striptekenen. Jong talent tussen de 9 en 17 jaar heeft hieraan mee kunnen doen. Zij strijdt om de titel ‘Kampioen NK Striptekenen’ en de grote prijzen, waaronder een publicatie in het stripblad Eppo. 

Naast het bekendmaken van de prijzen zijn er nog volop andere leuke activiteiten in het Chassé Theater tijdens het Stripfestival. Zo is beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur een Kids Area geopend en kunnen kinderen ook terecht in de Filmzaal voor twee leuke films. Ook in de zalen en op het podium zal er een leuk gevarieerd programma zijn voor jong en oud. Het Stripfestival is zowel zaterdag als zondag geopend tussen 10:00 en 17:00 uur.