Landgoed Klokkenberg krijgt 200.000

  Economie

BREDA - Landgoed De Klokkenberg heeft, als één van de meest aansprekende en inspirerende projecten € 200.000 gewonnen uit de Innovatieregeling Mooi Nederland.


Dat maakte Minister Cramer van VROM vanmiddag bekend. Voor de regeling waren meer dan 200 projectvoorstellen ingediend. Vitalis WoonZorg Groep en de Gemeente Breda dienden samen de aanvraag in.

Wethouder Oomen van Ruimtelijke Ontwikkeling en Natuurontwikkeling nam namens beide partijen de prijs in ontvangst en is verheugd: “Ik verzeker u, deze 2 ton wordt goed besteed. Hiermee kunnen we de Klokkenberg nog mooier maken. Met respect voor de natuur, wel te verstaan. Want dat is één van de belangrijkste randvoorwaarden.”

Landgoed De Klokkenberg ligt in het Markdal en middenin de Ecologische Hoofdstructuur. Vitalis WoonZorgGroep is eigenaar van het complex en wil De Klokkenberg, binnen de gemeentelijke randvoorwaarden, herontwikkelen tot een complex met appartementen voor ouderen met zorg.

Daarbij staat natuurontwikkeling en herstel van de cultuurhistorische waarde van het landschap voorop. Voordat gebouwd wordt, moet eerst in diverse natuurdoelen geïnvesteerd worden, zoals beekherstel, vernatting en waterberging. Ook gaat Vitalis de komende tijd de historische lanenstructuur herstellen.

De Innovatieregeling Mooi Nederland is bedoeld om de ruimtelijke kwaliteit te bevorderen en om innoverende projecten te vinden die als voorbeeld kunnen dienen voor anderen.

De subsidie van Mooi Nederland moet voor eind 2010 worden besteed. Komend jaar staat de restauratie van de historische laanstructuren op de rol. Daarin worden fiets- en voetpaden aangelegd die het landgoed toegankelijk maken voor het publiek. Ook wordt het landgoed in 2010 ingericht voor de natuurdoelen van de Ecologische Hoofdstructuur. Het geld komt dus vooral terecht bij de ontwikkeling van de groene en blauwe functies van het landgoed.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief