Darkaoui Farid bij het Edisonplein. foto Serge Mouthaan
Darkaoui Farid bij het Edisonplein. foto Serge Mouthaan

‘Uiteindelijk moet ik overbodig zijn’

  Economie

LINIEKWARTIER – Het Edisonplein viert maandag14 december feest. Het moet een mijlpaal zijn in de recente ontwikkelingen in de buurt. Pleinmanager Farid Darkaoui kijkt met trots terug. “We hebben echt wat voor elkaar gekregen.”


Ongeveer anderhalf jaar geleden onderzocht Darkaoui de problemen van het Edisonplein en omgeving en trok een aantal conclusies. De plek die centrale punt moest zijn in de samenleving van de wijk had een verkeerde uitstraling. Leegstand, onveiligheid, en gebrek aan onderling vertrouwen onder bewoners en winkeliers, zorgde voor een slecht imago van het plein.

Vlak na de zomer van 2008 werd het pleinproject in gang gezet. “Het is natuurlijk een hele opgave om dat proces op te starten. Iets wat zich in 15 heeft ontwikkeld krijg je niet zomaar in 1 jaar opgelost. Maar we hebben het proces wel versneld”, aldus Darkaoui.

Bij de plannen zijn volgens de pleinmanager van het begin af aan bewoners en ondernemers betrokken. Die ideeën worden serieus bekeken en wanneer positief bevonden, uitgevoerd.

Inmiddels laat de politie zich vaker zien en is er een speciaal spreekuur. Er zijn nieuwe winkels geopend. Een happy hour wordt georganiseerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ook is het winkeliersbestand grondig aangepakt.

Maandag worden op het plein maar liefst zes nieuwe ondernemingen officieel geopend. Waaronder een massage annex cosmeticazaak, een designbureau en een tandartsenpraktijk.

“Die praktijk alleen al trekt een paar duizend klanten en dat is positief voor de omgeving. De leegstand is bijna opgelost. We willen het liefst nog een drogist of een sigarenboer om de het winkelbestand compleet te maken. Daar zijn we heel selectief in“, zegt de pleinmanager.

Darkaoui is nog niet helemaal tevreden en maakt zich soms zorgen over de verschillende bevolkingsgroepen in de wijk. “Ik vindt dat mensen elkaar meer moeten ontmoeten om zo elkaar beter te leren begrijpen. Anders ontstaat er uit dat onbegrip wantrouwen.”

Het karwei is nog niet af en dat zal het ook nooit zijn, meent de pleinmanager. Hij vindt dat zijn taken dadelijk door anderen uit de buurt moeten worden overgenomen, zodat hij overbodig wordt. Maar zover is het nog niet.

“We willen op korte termijn de gevels van de winkels opknappen en de middenberm op het plein aanpassen, misschien dat er ook nog camera’s komen te hangen. Ja, er is veel veranderd. De beeldvorming is verbeterd en er is een nieuwe energie op het Edisonplein. Nu moeten we het afmaken.”