Edisonplein over anderhalf jaar weer gezellig (video)

  Economie

LINIE - Zeven nieuwe winkels vormen de start van wat weer een leefbaar en gezellig plein moet worden.


Maandagavond werden ze officieel geopend aan het Edisonplein in Breda. Maar niet alleen de winkels moeten het plein leefbaar maken.

Met een rondgang van wijkbewoners maandagavond worden de nieuwe winkeliers voorgesteld en gefeliciteerd. De nieuwe winkeliers, ondermeer een Caribische catering en een tandarts, luiden een tijdperk uit van een periode van leegstand aan het plein. Dat was ook een tijd van verloedering en stijgende criminaliteit.

De hoop dat met de komst van de winkeliers en het feit dat het Edisonplein zelf ook wordt aangepakt, is niet van de lucht. Meer groen, herindeling van de parkeerplaats en het plaatsen van camera’s moeten er in de toekomst voor gaan zorgen dat het plein weer een gezellige uitstraling krijgt.

Een feestelijke heropening van het plein vindt pleinmanager Farid Darkaoui dan ook wel op zijn plaats. Hij werkt er al jaren aan om het plein wat leefbaarheid betreft weer op de rails te krijgen. De opening van de winkels betekent echter niet dat zijn werk op het plein klaar is. “Zeker niet. Maar uiteindelijk wil ik mezelf wel overbodig maken en het overlaten aan anderen”, zegt hij.

Ook PvdA-wethouder Henk Snier laat zijn gezicht zien bij het feest. Hij is blij dat ook de bewoners van het plein zich inzetten voor een goede sfeer. “Vier jaar geleden was dat heel anders. Maar we hebben nu samen ingezet. Kijk alleen maar naar de kerstboom. De vorige was vier keer zo klein, nu pakken we het heel anders aan”, zegt de wethouder.

Het hele plein krijgt nog een face-lift en ook de gevels van de panden aan het plein worden aangepakt. Medio 2011 moeten de werkzaamheden zijn afgerond. Dan hoopt ook Darkaoui overbodig te zijn.