Afbeelding

Werkloosheid Breda stijgt, aantal vacatures daalt

Economie

BREDA – De werkloosheid in Breda is in 2009 verder toegenomen, net zoals het aantal werklozen. De werkloosheid steeg met 29 procent tot zesduizend personen.

Dat valt te lezen in de Economische Barometer van de Rabobank, de gemeente Breda en de Avans Hogeschool.

In oktober 2009 sprak de gemeente Breda nog van een werkeloosheidscijfer van 21,2 procent. Dat is dus nog verder gestegen. Ok dit jaar zal het aantal werklozen nog toenemen. Verwacht wordt dat er dit jaar uiteindelijk 8100 mensen zonder baan zullen zitten op een totale beroepsgroep van 84.160.

Het aantal vacatures is bijna navenant aan het aantal werklozen. In 2009 telde Breda ongeveer 7000 vacatures, een daling van 35 procent ten opzichte van 2008.

Uit de barometer blijkt ook dat het aanbod van kantoren ruim is. Maar omdat de kantoorgebruikers hogere eisen stellen aan het pand waar ze zich in willen vestigen, loopt die balans scheef. Hierdoor staan de huurprijzen voor kantoren en bedrijven onder druk. Vier procent van de kantoren staat leeg, op A1-locaties is dat zelfs nog lager. Vergeleken met andere steden doet Breda het op dat gebied goed.

Op de vraag of voor Breda de economische recessie nu voorbij is, antwoordt de barometer dat dat zo is. De nasleep er van voelt de stad nog wel een tijd.