'Het verse broodje op zondag moet terug'

  Economie

PRINSENBEEK – Van 2002 tot 2008 konden mensen in Breda en omstreken genieten van vers brood op zondag van Bakkerij Nagelkerke. Nu mag dat niet meer van de gemeente Breda. Leopold Nagelkerke wil gewoon weer op zondag de deuren kunnen openen. “Wat is er nu lekkerder dan een verse croissant op zondagochtend?”


“We zijn zes jaar lang iedere zondag open geweest, en vanaf het begin af aan hadden we al problemen. Dat was in 2002. Doordat de HSL kwam was de weg afgesloten. Daardoor waren wij het laatste huis in de straat en dan is het toch lastig bereikbaar. In driekwart jaar verloren we 20% omzet. Ik moest ingrijpen. We mochten niet open, maar toch moesten we de mensen hier aan de gang houden. De zondag liep waanzinnig goed. Toen dacht de gemeente ook; we moeten iets doen. De HSL was in 2006 klaar, dus tot die tijd kregen we vrijstelling.”

Broodjeszaak
Ook daarna bleven de Prinsenbeekse bakker op zondag open. "Omdat het zo’n succes was. Tot collega-bakker Cor van Meer het genoeg vond. We moesten dicht. Sinds juli 2008 zijn we niet meer open op zondag. In de tussentijd heb ik van alles geprobeerd. We mochten alleen open als we ook een broodjeszaak waren, dus heb ik mijn papieren daarvoor gehaald. Dat mocht niet baten. We hebben twee keer meer dan 1500 handtekeningen opgehaald, maar ook dit had geen effect bij de gemeente."

Stadsgesprek
Toen kwam Breda-morgen.nl. Bredanaren mochten hun droom opsturen. En zo stuurde bakker Van Nagelkerke zijn droom in. Op Breda-morgen kunnen andere inwoners stemmen op ideeën van stadsgenoten. "Bij honderd reacties, ofwel pluimen, krijg je een stadsgesprek. In no time hadden we die pluimen binnen. Donderdagavond hebben we het stadsgesprek. We hebben al wat voorgesprekken gehad. Daarbij konden we hardop denken. Dit was in samenwerking met Piet Hanengraaf, die het park in Prinsenbeek voor evenementen wil gaan gebruiken. Samen sta je toch sterker.”

Op de vraag wat Leopold Nagelkerke ervan verwacht, twijfelt hij. "Ik denk dat de gemeente alsnog gaat zeggen dat het niet open mag. Daarbij moet ik wel zeggen dat ze heel enthousiast meewerken. Dat had ik niet verwacht. Wij willen gewoon duidelijk maken dat het verse broodje op zondag terug moet komen. Wat is er nu lekkerder dan een verse, warme croissant? Of als je op zondag onverwacht visite krijgt op zondag, dan kun je tenminste een vers gebakje halen. Een verse taart op zondag is beter dan een taart op zondag die op zaterdag gemaakt is.”

Relaxt op zondag
De reacties van het publiek zijn heel positief, zegt Nagelkerke. “Ook mensen tussen de 20 en de 30; die doen eens in de week boodschappen. Ze komen nooit meer bij de bakker, maar willen wel op zondag een vers broodje. Zijn ze eenmaal om, dan blijven ze komen, ook doordeweeks. Daar hebben we veel klanten mee gewonnen. Op zondag is het ook zo’n ontspannen sfeer in de winkel. Op werkdagen komt iedereen hier even snel, maar op zondag is het heel relaxt. Dan staan mensen hier wel eens tien minuten met elkaar te kletsen. De zondag moet gewoon blijven.”