Verfraaiing geluidswal Bavel: 'Geld moet er komen'

Economie

BAVEL/NIEUW-WOLFSLAAR - De uitkomsten van het onderzoek naar het verfraaien en herinrichten van de geluidswal bij Bavel aan de A27 kan rekenen op veel steun van de politieke fracties.

De verfraaiing was nodig omdat 64 procent van de planten op de wal voortijdig het leven liet en de inrichting van de wal niet voldeed. Ook bestond er behoefte aan meer recreatiemogelijkheden op de wal. In januari van 2009 werd een werkgroep van bewoners van Bavel en medewerkers van de gemeente een werkgroep samengesteld.

Het rapport van die werkgroep werd tijdens de commissievergadering Bouwen en Wonen dinsdagavond gepresenteerd door een van de leden van de werkgroep, Ben Akkermans. Akkermans, tevens voorzitter van de dorpsraad Dorp Bavel verdedigde zijn onderzoek vooral op financieel gebied. “Want het plan kost wel 185-duizend euro.” Maar volgens Akkermans is dat toch wel ergens vandaan te halen. “We hebben nog een fietsbrug die goedkoper uitvalt, de ontwikkeling van Wolfslaar en wellicht is er geld van de provincie.”

D66, GroenLinks, het CDA en Breda ’97 omarmen het plan. Ook de SP vindt het rapport prachtig, maar blijft toch met wat (financiële) vragen zitten. Zo vindt lijsttrekker Joyce van der Sanden dat 185-duizend veel geld om dan voor 27-duizend euro plantjes te kopen. "De verhouding is een beetje zoek. Er wordt dan ook nog 37-duizend euro uitgegeven om hekwerken tegen schapen te plaatsen. Wat gaan we dáár voor dat bedrag plaatsen”, vraagt Van der Sanden. Als laatst vraagt ze opheldering over de 38-duizend euro die nog niet ergens voor is bestemd.

Wethouder Janus Oomen is net zo bevangen door de schoonheid van het rapport als de rest van de raad en doet een toezegging: “Het bedrag hiervoor moet er komen. Dat staat als een paal boven water. Al moet ik met de pet rond.”