Winkelcentrum De Berg in de Haagse Beemden. foto Wijnand Nijs
Winkelcentrum De Berg in de Haagse Beemden. foto Wijnand Nijs

'Een winkelcentrum sluiten doe je niet zomaar'

  Economie

HAAGSE BEEMDEN – Een winkelcentrum sluiten doe je niet zo maar. Toch is het een conclusie van adviesbureau BRO in een onderzoek naar de toekomst van winkelcentra in Tuinzigt en de Haagse Beemden. ‘Of winkelcentrum de Berg krijgt een discountsupermarkt, of wordt samengevoegd met winkelcentrum de Donk’.


De conclusies van het onderzoeksbureau, gespecialiseerd in ruimtelijke ontwikkeling, liegen er niet om. De aanleiding ervoor, de komst van de megasupermarkt op het NAC-terrein, houdt de gemoederen bezig in de ondernemerswereld. De gemeente vroeg het bureau een onderzoek te doen naar de effecten van de komst van de megasuper bij het NAC-stadion.

BRO spreekt in haar conclusie openlijk over een voorkeur om in de toekomst de Donk aan te wijzen als locatie om de winkelcentra samen te voegen. Voor een in de toekomst gezonde bedrijfsexploitatie, schuift het bureau twee scenario’s naar voren: Of er komt een discountsupermarkt in de Berg, of de Donk wordt opgewaardeerd tot één sterk winkelcentrum voor de wijk. De Berg verdwijnt in dat geval.

Jürgen van den Broek van detailhandel Youpla in de Berg aan de Muizenberg heeft geen commentaar. “En dat hoef je binnenkort ook niet te verwachten”, zegt hij. “Ik weet niets van het onderzoek af. Een reactie volgt pas als ik het onderzoek ken en een vergadering heb belegd met de betrokken ondernemers.” ‘Bel volgende week maar terug’, is de strekking.

Duidelijkheid komt wel van Karin Rijnenberg van de snackbar in de Donk. “Je kunt niet zomaar een winkelcentrum opheffen”, vindt zij. “Wat vinden de ondernemers daar van?” Bovendien geeft ze aan dat er in de Donk, mochten de centra samensmelten, er drie pizzeria’s op een rij zitten. “Dat is gewoon te veel.” Ook de problemen die de Berg nu kent met criminaliteit komen weer boven. “Wij hebben dat al een tijdje achter ons gelaten. De Berg ervaart dat nu. Begint dan alles opnieuw?”

Het college heeft nota genomen van het rapport van BRO. Maar mochten, hoe hypothetisch ook, de conclusies worden opgevolgd, zou dat betekenen dat de Donk drie snackbars krijgt. Daarvoor is Rijnenberg niet bang. “Ik heb hier klanten onder meer uit de Kroeten en het Heksenwiel. De frieten die wij verkopen zijn gewoon goed”, zegt ze zelfverzekerd.

Bakker Kees van Disseldorp, met een filiaal in de Donk en de Berg, is het met de conclusie eens dat er op de Berg een discountsupermarkt bij moet, maar heeft ook een eigen suggestie. “Bouw in het midden van die twee centra een nieuw winkelcentrum. Heja heeft toch zo’n enorme bouwdrift? Laat Jan Hoppen dan iets bouwen in het midden van de Donk en de Berg om daar alle winkeliers onder te brengen.” Van Disseldorp snapt dat ‘niemand zijn winkel op wil geven’ maar vindt dat de Donk na al die jaren toch is verouderd. “Kleine straatjes belemmeren de leveranciers en parkeren is er al helemaal een probleem”, zegt Van Disseldorp. “De vraag blijft wat slim is voor de toekomst.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief