Logo bredavandaag.nl
Het eerste lijsttrekkersdebat voor de verkiezingen is een feit. Het vond plaats op het Graaf Engelbrechtcollege.
Het eerste lijsttrekkersdebat voor de verkiezingen is een feit. Het vond plaats op het Graaf Engelbrechtcollege.

PvdA: 'Toets haalbaarheid concept sociale koopwoning'

  Economie

BREDA - Het concept sociale koopwoning staat nog in de steigers, de PvdA wil het nu al onder de aandacht brengen bij burgemeester en wethouders van Breda.


De socialisten kwamen onlangs in contact met de stichting Sociale Koop Noord-Brabant. Die is bezig met het opzetten van het concept sociale koopwoning door de woning af te leveren met nul-energie. De PvdA heeft daar wel oren naar, blijkt uit de brief die de partij naar het college stuurde.

“De toekomstige bewoners hoeven geen kosten te maken voor energie of warmte”, schrijven Solveig van der Bruggen en Ger Posthuma. “Vergeleken met een gemiddelde woning levert dit een besparing op van ongeveer 125 euro per maand, tevens een stap naar een energieneutrale stad.”

“Maar door die besparing gaan ook de vaste maanlasten omlaag”, zegt Hans Botman, oprichter van de Stichting Sociale Koop Noord-Brabant. “Juist daarom zou bijvoorbeeld een gezin met een jaarinkomen van 30-duizend euro een sociale koopwoning sneller kunnen aanschaffen. Mits de grondprijs natuurlijk niet te hoog is. Een woning van 85 vierkante meter zou in principe 162-duizend euro kunnen kosten.”

Botman geeft aan dat de woningen bovendien in delen in een fabriek worden gemaakt en later op het bouwterrein in elkaar worden gezet, wat ook weer kostenbesparend is. “Bij de woningen wordt ingezet op extra isolatie en relatief dure zonnepanelen”, aldus Botman. “De woning maakt gebruik van een individuele warmtepomp in plaats van een collectieve, wat veel geld scheelt.”

De PvdA ziet nog meer voordelen aan de woningen. “Gezien de behoefte aan starterswoningen, het stimuleren van de bouwproductie en de noodzaak tot energiebesparing staan wij positief ten opzichte van dit plan.”

Het tweetal vraagt het college dan ook het initiatief binnen de organisatie te laten toetsen op deugdelijkheid en haalbaarheid.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief