Logo bredavandaag.nl

'Dé oplossing voor prop in de woningkoopmarkt'

  Economie

BREDA – Ze denken de oplossing voor de financieel krappe woningmarkt te hebben gevonden. Bredanaar Frans Emmerik en Amsterdammer Lennert de Keizer willen met ‘Koopwoningtehuur’ de huidige woningmarkt verlichten.


De naam zegt het al: Ze bieden een koopwoning te huur aan. “In deze tijd worden vooral woningen boven de twee ton erg slecht verkocht. Sommige staan meer dan anderhalf jaar te koop”, zegt Emmerik, afkomstig uit de corporatiesector. “Mensen die hun woning te koop hebben gezet, hebben vaak dubbele kosten omdat ze ook al een ander huis hebben gekocht. ”

Het bedrijf koopwoningtehuur wil bemiddelen bij het verhuren van een woning die al in de verkoop staat. Een huurder kan dan minimaal zes maanden en maximaal vijf jaar het koophuis bewonen. Het woord anti-kraak valt niet goed in de smaak bij Emmerik. “Dat vind ik geen leuk woord. Bovendien bieden wij wel wat meer service. We zorgen er voor dat de woning na de verhuur ook weer helemaal goed wordt opgeleverd, klaar voor verkoop. Aan eventuele bezichtigingen werken we natuurlijk ook mee, het uitgangspunt blijft de verkoop.”

Het bedrijf is nu anderhalve week open. Sindsdien ploften er dertien aanmeldingen op de mat met het verzoek meer informatie te sturen. “Maar mensen blijven altijd wat sceptisch”, vindt Emmerik.

Sinds de wet leegstandwet is aangepast, wordt het huiseigenaren mogelijk gemaakt hun huis dat in de verkoop staat, te verhuren. Zelfs als iemand voor een jaar zijn huis wil verhuren, kan dat. “Dan heb je wel gelijk de maas in de wet gevonden. In Amsterdam kan dit namelijk niet, daar heb je een verkoopbewijs nodig.”

Emmerik zag een gat in de markt nadat hij bij onder andere studentenhuisvester StadsWonen in Rotterdam werkte. “Ik zag dat corporaties de woningen die bijvoorbeeld zouden worden gerenoveerd, wel eens anderhalf jaar leeg lieten staan. ‘Wat zijn die aan het doen’, vraag ik mezelf nu wel eens af. Dat moest toch anders kunnen.”

StadsWonen hanteert onder meer het concept short-stay, waarbij mensen die kort in Rotterdam komen wonen een huis kunnen huren. “Een huis staat dan niet langer dan een maand leeg. Een goed concept.”

Overigen gelden voor de huurder van een dergelijke koopwoning dezelfde rechten als voor iemand die anti-kraak zit. De prijs van de huur wordt vastgesteld aan de hand van het puntensysteem. “Maar als de woning gemeubileerd is, dan kan dat uiteraard wat hoger uitvallen.”

Volgens Emmerik ondersteunt Minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie persoonlijk het concept van het tweetal. “En daar zijn we best een beetje trots op”, zegt Emmerik.

Meer informatie: www.koopwoningtehuur.comFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief