Logo bredavandaag.nl

Vertrouwen in Bredase economie gedaald

  Economie

BREDA – Het vertrouwen van Bredase ondernemers in de economie is het eerste kwartaal van 2010 iets gedaald. Het vertrouwen ligt nu op hetzelfde niveau als de Nederlandse en West-Brabantse barometerstand.


Dat blijkt uit een conjunctuurenquête van de Kamer van Koophandel, VNO-NCW, het MKB, CBS en het Economisch Instituut voor de Bouw. De Conjunctuur Barometer Breda is in punten gedaald van 96 naar 83. In het eerste kwartaal van 2009 stond de wijzer van de barometer slechts op 29 punten.

Het huidige niveau is nu gelijk aan het Nederlanse en West-Brabantse niveau. Eerder had Breda iets meer vertrouwen in de economie dan landelijk het geval was.

De ondernemers zijn volgens de enquête vooral pessimistisch over omzet en export. Cijfers over werkgelegenheid en omzet laten zien dat het accent verschuift van krimp naar stabilisatie. Groei komt daarin bijna niet voor. Toch loopt het aantal bedrijven dat een omzetdaling kent, terug.

Het aantal bedrijven dat een daadwerkelijke omzetwinst ziet, ligt op twintig procent. Dat aantal is ten opzichte van de vorige meting niet toe- of afgenomen.

Ondernemers blijken uit de enquête ook meer hun hand op de knip te houden. ‘Bijna 34% van de bedrijven verwacht minder te investeren. In West-Brabant is dat 30% , in heel Nederland 28%’, stelt de Kamer van Koophandel.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief