Logo bredavandaag.nl

Rookrecalcitrant van het eerste uur zet door

  Economie

HOGE VUCHT - Een van de eerste horecaondernemers in Breda die zich verzette tegen het rookverbod was Jan Harderberg van lunchroom De Pfromberg op winkelcentrum Hoge Vucht. Zijn omzet kelderde met 30 procent, tot de comeback van de asbak.


Het gaat weer wat beter volgens de uitbater en het verlies is minder dan een jaar geleden. Nu de Hoge Raad een aantal weken geleden de vrijspraak van de rechtbank vernietigde, van onder andere het Bredase café Victoria, neemt de spanning weer toe.

“Vier juni doet het hof van Arnhem opnieuw uitspraak. Dus dat duurt weer even, maar ik ga gewoon door met het toestaan van roken. Veel collega’s zijn moegestreden. Ook is de frustratie van de ondernemers onderling groot. Veel leunen op de strijdende uitbaters”, aldus Harderberg.

De eigenaar van De Pfromberg zegt heel duidelijk niet tegen een rookbeleid te zijn, maar tegen een verbod. Hij wil zowel rokers als niet-rokers bedienen. Daarom ziet hij het plaatsen van een afzuiginstallatie als alternatief.

“Nu blijft het aanmodderen. Ik ben op zoek naar een oplossing die bij mijn zaak past. Ik heb gesproken met de politiek en de brandweer en zij zien een ventilatiesysteem als mogelijke oplossing. Maar minister Klink is onduidelijk. Daarom blijft het een molen die niet draait.”

Niet iedereen is blij met het overtreden van het rookverbod op het winkelcentrum. Zo zou volgens Harderberg de eigenaar van het complex, ASR uit Utrecht, commentaar hebben. Het zou slecht zijn voor de naam. Harderberg betwist dat en heeft naar eigen zeggen aangekaart dat een winkelcentrum zonder horecagelegenheid geen kans op succes heeft.

“Het is gewoon zo dat een goed draaiende horecazaak essentieel is voor een winkelgebied. Het is ook zo dat veel bezoekers uit de wijk roken. Als die hier niet meer terecht kunnen, is het afgelopen. Gelukkig heb ik ze daarvan vanaf het begin kunnen overtuigen, maar hoe lang dat nog lukt, dat weet ik niet.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief