Drie dagen Smaakvol op z'n Frans

  Economie

BREDA - Restaurants, opleidingen en cateringbedrijven uit Breda en omgeving presenteren zich vanaf vrijdag drie dagen lang aan Bredase smulpapen tijdens Smaakvol Breda.


Door Lisa Ruskus

Volgens Petra Kee, secretaris van het evenement, is Breda bij uitstek de stad voor een culinair hapening als deze. “Breda heeft op culinair gebied ontzettend veel te bieden”, weet ze. “Er zijn ontzettend veel goede restaurants in Breda en omgeving.”

Kee heeft hoge verwachtingen van deze aflevering van Smaakvol Breda, dat sinds vorig jaar het grootste Brabantse culinaire evenement is. “Het is een gezellig festijn waarbij restaurants zich kunnen presenteren. Tegen gereduceerde prijzen kan het publiek bij allerlei verschillende tentjes kleine maaltijden proberen. Het restaurant probeert zijn sfeer in het standje zo goed mogelijk weer te geven.”

De organisatie van Smaakvol Breda bestaat volledig uit vrijwilligers, Petra Kee is een van hen. Voor haar is het logisch dat ze dit organiseert. “Geen postzegelbeurs voor mij. Ik ben een Bourgondisch mens, ik hou van koken en organiseren en de horecawereld trekt mij erg aan.”

Sommigen kennen misschien Culinair Breda, zoals men Culinair Tilburg en Culinair Eindhoven kent. Sinds 2007 is de naam van dit eetfestijn veranderd in Smaakvol Breda.“Breda Culinair, had iets elitairs”, legt Petra Kee uit. “In 2006 werd Breda Culinair een jaar niet georganiseerd en om de verandering in 2007 aan te geven hebben we naam veranderd in Smaakvol Breda. Een veel toegankelijkere naam.”

Het effect van deze naamsverandering was enorm. Tot 2006 lag het bezoekers aantal meestal rond de vijfduizend, vorig jaar waren er al elfduizend. Vandaar ook de nieuwe locatie. Voor het eerst zal Smaakvol Breda in het Chassépark worden gehouden. “Het Kasteelplein was gewoonweg te klein geworden voor het aantal bezoekers”, vertelt Kee. De gemeente Breda wees Smaakvol Breda vervolgens op het Chassépark als nieuw evenemententerrein.

Wat de bezoeker dit jaar kan verwachten? “De bezoeker zal zich in Montmartre wanen! Het evenement zal dit jaar heel Frans aandoen”, legt Kee uit. “De aankleding en het entertainment zullen Frans zijn, zo komen er een karikaturist en een portretschilder. Het enige waar we nu nog op moeten hopen is goed weer!”