'Stop massaontslag en intimidatie TNT'

  Economie

EMER - Mannen in rare pakken en borden waarop leuzen staan als 'Besmet bedrijf' en 'Stop massaontslag en intimidatie bij TNT'. Op deze manier protesteert de SP in Breda donderdagochtend bij het TNT-filiaal aan de Slingerweg.


De SP vraagt aandacht voor het dreigende massaontslag bij het postbedrijf. Daarbij dreigen 15-duizend voltijdswerknemers hun baan te verliezen.

Aan de Slingerweg staat een nagemaakt reinigingspoortje opgesteld wat normaal gebruikt wordt in chemische laboratoria. Aan de poort staat een SP-er in laboratoriumpak met een mondkapje flyers uit te delen aan postbodes die naar binnen en buiten de poort passeren. Op deze manier wil de SP in Breda een stapje verder gaan dan de landelijke actie 'Red de postbode!', die al ongeveer drie jaar wordt gevoerd.

“We willen vooral de postbodes een hart onder de riem steken. En met een actie als deze hopen we hun, maar ook de vakbonden actiever te maken. Er wordt namelijk al heel snel gezegd dat het gewoon de tijdsgeest is en dat er nou eenmaal bezuinigd moet worden. De mensen accepteren dit naar ons idee te snel, en we hopen dat we ze zo kunnen aanzetten zelf ook actie te voeren”, vertelt Patrick van Lunteren, fractievoorzitter van de SP in Breda.

Postbode Rien Jansen vindt het een goede actie van de SP. “Ik werk nu al 35 jaar bij TNT, en heb dit altijd met plezier gedaan. Daarom ben ik zo teleurgesteld in de manier waarop ze willen gaan reorganiseren. Ik ben nu 58 jaar, en straks word ik ontslagen. Wat moet ik dan?”

De actie is tevens een opmaat naar acties tegen andere bedrijven. “We zien dat bij bedrijven als de Hema of de Albert Heijn jongeren een contract sluiten wat drie keer wordt verlengd, en als ze dan een jaar of 21 zijn worden ze te duur, en dus ontslagen”, legt Van Lunteren uit.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief