Afbeelding

Brommerfanaten maken van hobby beroep

Economie

HEUSDENHOUT – Terwijl de scooter een comeback maakt behouden de klassieke Puch en Tomos bromfietsen hun vaste kern aan trouwe fans. Het zijn veelal hobbyisten die al een leven lang sleutelen aan de heilige koe op twee wielen. De broers Verhoeven net zo. Alleen zij gaan met hun inmiddels enorme voorraad aan kennis en onderdelen de markt op.

Op een muur in de loods waar Dirk en Anthony Verhoeven dagelijks met de handen onder het smeer en het gereedschap in de aanslag hun werk verrichten hangt een poster van het bromfietsmerk Puch. De tekst geeft behoorlijk weer wat een liefhebber van de gemotoriseerde tweewielers drijft. ‘Echt geluk zit tussen de benen’, staat op het affiche.

De broers lachen er nog steeds om. “Dat was in een tijd dat de fabrikant er achter kwam dat Puch ook andere klanten had naast de arbeider. De jeugd had namelijk ook zijn oog laten vallen op het merk”, vertelt Anthony.

Het gaat dan om de Puch- en Tomosbrommers vanaf begin jaren 50. Van die brommers met een ronde tank en verhoogd stuur. Een klassiek beeld. “Alles is ronder aan deze brommers. Al is er weer verschil tussen de Tomos en de Puch. Die eerste is weer wat geblokter”, meent Dirk.

Naarmate het gesprek vordert, hoe gedetailleerder hun verhaal. Echte ‘freaks’ weten alles van hun hobby. Zo ook Dirk en Athony. Na jaren van knutselen en verzamelen leek nu het juiste moment een eigen zaakje op te zetten. Vrijdag is de opening van de werkplaats aan de Aardenhoek officieel.

“Je kunt voor reparaties vaak niet terecht bij een handelaar waar je de brommer niet hebt aangeschaft. Bij ons wel. Iedereen kan hier voor allerhande reparaties langskomen. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in brommer oldtimers. Vooral dus in Puch en Tomos, maar andere merken zijn ook geen probleem. Zelfs scooters kunnen hier terecht”, zeggen de twee broers enthousiast.

Die hebben nu van hun hobby hun beroep gemaakt.