foto Simone Vos
foto Simone Vos

Opheffing rookverbod geeft Bredase kroegbaas lucht

  Economie

HEUVEL/DEN HAAG – Het rookverbod voor de kleine horeca gaat in de ban, zo meldden diverse media woensdagochtend. De cassatie in die zaak van Café Victoria in de Oranjeboomstraat in Breda loopt nog. “Misschien krijg ik door dit besluit wel al mijn geld terug”, aldus eigenaar Tonny van Haperen.


De opheffing van het rookverbod voor de kleine horeca zou zijn opgenomen in het conceptregeerakkoord van de VVD, het CDA en PVV. Het zou gaan om het opheffen van het verbod voor cafés zonder personeel, zo meldt de Telegraaf.

“Dat zou me financieel wat lucht geven”, meent de kroegeigenaar. “Als dit echt zo is, dan betekent het dat ik al mijn juridische kosten zou kunnen terugkrijgen. Dat gaat om vele tienduizenden euro’s.”

Sinds het rookverbod van kracht ging, ligt Van Haperen in de clinch met de overheid. Hij werd eerder al eens vrijgesproken de door de Bredase rechtbank. Die oordeelde dat kleine horecaondernemers extra hard getroffen door het rookverbod.

De Hoge Raad oordeelde echter dat het er wel goed staat en gaf het hof in Arnhem opdracht de zaak opnieuw te behandelen.

Alle rechtszaken ten spijt gaat dus nu het rookverbod voor een deel in de ban. “Maar dat zou wel beter zijn voor de horeca in Nederland”, zo stelt Van Haperen. “Alle cafés die nu te koop staan, worden niet verkocht door het rookverbod.”

Overigens verandert er voor de kroeg van Van Haperen weinig. “Wij roken nog steeds door, ondanks alle boetes die we hebben gekregen. Daarvan heb ik er trouwens nog maar één betaald.” Van Haperen neemt contact op met zijn advocaat wat er precies gebeurt als het rookverbod voor de kleine horeca wordt opgeheven.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief