Afbeelding

Breda halveert toeslag voor mensen met laag inkomen

Economie

BREDA – Breda halveert de langdurigheidstoeslag. Die toeslag is bedoeld voor mensen die langdurig van een laag inkomen afhankelijk zijn.

Een alleenstaande die nu 350 euro toeslag krijgt, zal vanaf 1 januari 2011 nog maar 150 euro per jaar krijgen. Gehuwden en alleenstaande ouders zien de toelage van 500 naar 250 euro gaan. Wethouder Meewis noemt het besluit een ‘pijnlijke, maar noodzakelijke maatregel’.

De wethouder wil koste wat kost behoeden dat kwetsbare groepen hieronder lijden. “Bijvoorbeeld gezinnen met kinderen. Die willen we sowieso ontzien.” De toeslag verdwijnt dus niet helemaal. Het college wil dat vooral kinderen blijven profiteren van het armoedebeleid.

De gemeente gaat er extra op letten dat mensen die werk of een goed salaris in het vooruitzicht hebben, de toeslag niet meer krijgen. Iedere Bredanaar heeft recht of deze toeslag mits het inkomen drie jaar of langer op maximaal 110 procent van de bijstandnorm ligt. Zo verliezen 250 tot 300 van de 2200 toeslaggerechtigden de extra inkomsten.

De bezuiniging levert de gemeentekas niet veel op, zo denkt Meeuwis. “De precieze berekening hebben we nog niet. Maar het gaat ons geen tonnen opleveren.” Breda wil door de de versobering meer de nadruk leggen op activeren in plaats van ondersteunen.