Amerika zet Breda op de wereldkaart

  Economie

BREDA - Het Amerikaanse bedrijf WeightWatchers gaat zich vestigen in Breda. Dat maakte het bedrijf recentelijk bekend. Op het moment herbergt de stad maar liefst 53 bedrijven met een oorsprong in de Verenigde Staten, zoals Amgen en Cibus LCC, dat in februari bekend maakte zich in Breda te vestigen. Ze zijn goed voor maar liefst 9000 werkplekken.


>> Zwaargewicht afslanken naar Breda

Door Serge Mouthaan en Erik Eggens

Breda
“Breda is een vooruitstrevende gemeente met een levendig centrum. De stad is bovendien gemakkelijk per auto en spoor bereikbaar en de mensen zijn er alleraardigst. De jongeren zijn goed opgeleid en hebben een klantgerichte instelling”, was de verklaring van Cibus LCC destijds. Maar dat is niet het enige wat Breda te bieden heeft, maken Cees Nuijten, investeringsdirecteur van Rewin en Eelko Brinkhoff, projectdirecteur bij de Brabantse Ontwikkeling Maatschappij (BOM) duidelijk.

Trend
Volgens Cees Nuijten is Breda wakker geschud toen het Amerikaanse Esso een aantal jaar geleden zijn vestigingen in Brussel en Den Haag opdoekte en met de handel in Breda neerstreek. Daarbij begon een trend waaraan Breda nog steeds onderhevig is. “Esso kwam met 900 personeelsleden in Breda zitten. En als één het kan, dan kan een ander dat ook”, legt Nuijten uit. “Om te onderzoeken wat de mogelijkheden waren, hebben we destijds een studie opgezet waarin in detail wordt onderzocht wat factoren kunnen zijn voor bedrijven om naar Breda te komen, het zogenaamde Beneluxeren.” Uit de studie bleek onder meer dat bedrijven die zich zouden centraliseren in Breda 25 tot 30 procent op onder meer het personeelsbestand konden besparen.

Gunstiger
“Daarnaast is Breda gunstiger dan bijvoorbeeld België omdat daar de loonkosten hoger zijn”, gaat de directeur verder. “Bovendien zijn de sociale premies voor de werkgever zo’n 10 tot 12 procent aantrekkelijker. Een ander voordeel is dat bedrijven via een financiële constructie een belastingvoordeel kunnen bedingen. De regio is goed georganiseerd onder leiding van burgemeester Peter van der Velden. Die pakt het goed aan. De centrale ligging is goed en de loonkosten laag.”

Topinstituut
Eelko Brinkhoff vindt dat Breda de interesse van bedrijven vooral te danken heeft aan haar ligging in West-Brabant. “Breda heeft geografisch gezien een heel goede ligging. Tussen Rotterdam en Antwerpen in, de bereikbaarheid is uitstekend. De komst van het logistieke Topinstituut zal nog meer bedrijven naar Breda lokken juist omdat de logistiek steeds belangrijker wordt in het bedrijfsleven. Het Topinstituut zorgt voor meer talent in de buurt en dat is altijd goed. Maar het Topinstituut moet wel tastbaar worden voordat het effect heeft.”

Redenen
“De locatie Breda is wat betreft BOM sterk op marketing en sales, logistiek en hoofdkantoren, met name gericht op de Benelux. De belangrijkste redenen voor Breda als vestigingslocatie zijn de nabijheid van een markt (Vlaamse Ruit en Randstad), snelwegen en treinverbindingen zijn uitstekend bereikbaar, de ligging tussen twee grote zeehavens, voldoende aanbod gekwalificeerde arbeiders, hoog leef- en woonklimaat, aanwezigheid van enkele grote internationale topspelers zoals Amgen, Abott, Samsung, Esso, GE, Whirlpool, Sangyong, Leo Pharma en Citygroup.”

Bescheiden
Kortom, genoeg redenen voor Amerikaanse bedrijven om zich in Breda te vestigen. Het lukt echter niet altijd om grote corporaties te overtuigen om naar Breda te komen. Apple is daar het voorbeeld van. Het bedrijf verkoos Amsterdam boven Breda. “Recentelijk waren we in gesprek met Apple. Het was op zoek naar de absolute top in de marketing. Als stad moet je ook bescheiden blijven en een pas op de plaats doen waar nodig. Apple lette niet op het geld, maar was op zoek naar het neusje van de zalm in de marketing en vond Breda daarin ondergeschikt aan het grote Amsterdam. Ook dat gebeurt. Meer dan eens.”

School
De komst van een internationale school vindt Nuijten ‘een goede toevoeging, maar niet perse noodzakelijk’. “Alles wat bijdraagt aan de Beneluxering van de regio is leuk meegenomen. Zeker ook de internationale school.”