Logo bredavandaag.nl

‘Huurders tussen wal en schip door regels Europa’

  Economie

BREDA - Huishoudens met een middeninkomen worden de dupe van Europese regelgeving wat betreft huurwoningen. Dat concludeert wooncorporatie Singelveste nu Europa wil dat 90 procent van de huurwoningen tot 652 euro moeten worden verhuurd aan mensen met een inkomen tot 33-duizend euro.


Die regel moet per 1 januari ingaan. “Middeninkomens komen niet langer in aanmerking voor een sociale huurwoning, terwijl zij geen alternatieven hebben op de huur- of koopmarkt”, meent Tonny van de Ven, bestuursvoorzitter van AlleeWonen. “Op welke wijze moeten wij onze woningen toewijzen en hoe gaan we vaststellen dat onze bewoners de inkomensgrens van 33.614 euro bruto niet overschrijden”, vraagt hij zich af.

De huidige huurders met een hoger inkomen dan 33-duizend euro hoeven niet hun huis uit. “Dat kan juridisch ook helemaal niet”, stelt Jos Hendrickx, manager Wonen bij de corporatie “Er geldt een toetsingsmoment. Iedere nieuwe huurder krijgt er wel mee te maken.”

“Een persoon met een inkomen tussen de 33 en 50-duizend euro kan dus niet kiezen voor een koophuis in het hogere segment maar ook niet naar relattief goedekope huurwoningen. Mensen worden dan gedwongen om van dure particulieren te huren”, beweert Hendrickx.

Volgens Hendrickx zijn niet alleen huurders met een middeninkomen de dupe. Ook corporatie zelf krijgt het zwaar vanaf 2014. “Vanaf dan verwacht de overheid van ons dat we een deel van de huurtoeslag mee gaan betalen”, legt Hendrikx uit. “We moeten het gat inde begroting van de overheid mee helpen dichten. Dat ten koste kan gaan van de nieuwbouw die de corporatie pleegt.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief