http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/ondernemen/2010-09-22/gouden-toekomst-voor-chinese-led-gigant-bredafoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/ondernemen/2010-09-22/gouden-toekomst-voor-chinese-led-gigant-bredafoto Erik Eggens

'Bredase ‘led-gigant’ gaat uit als een nachtkaars'

  Economie

HEILAAR – De Chinese led-gigant SFT, die met veel bombarie naar Breda werd gehaald, is officieel failliet. Ook een doorstart zit er volgens de curator ‘waarschijnlijk niet meer in’. “Het lijkt erop dat dit uitgaat als een nachtkaars.”


SFT Europe, een joint venture van het Chinese bedrijf en een nieuwe Bredase vestiging, kreeg onbruikbare ledlampen toegestuurd door de Chinese fabriek. Die bleken niet geschikt voor de Europese markt. “Omdat er al flink geïnvesteerd was, maar de verkopen uitbleven, is het startende bedrijf snel failliet gegaan”, meldt curator Marjolein Oonk van Lawwise Advocaten in Breda.

De producten die SFT wilde verkopen op de Europese markt, bleken niet te voldoen aan het EC-keurmerk. “Waarom dat niet eerder is onderzocht, is mij ook onbekend”, zegt Oonk. “Van de directie heb ik daar niet echt een antwoord op gehad.”

Dat de producten niet geschikt waren, verklaart ook waarom het bedrijf de officiële opening steeds vooruit bleef schuiven. Die opening ging gepaard met het plaatsen van ledverlichting in de lantaarnpalen aan de Van der Reijtstraat waar SFT Europe zich vestigde.

Een doorstart van het bedrijf lijkt onmogelijk. “Tot nu toe zijn er geen geïnteresseerden geweest die het bedrijf willen doorstarten”, constateert Oonk. “Wel voor de voorraad lampen, maar de geïnteresseerden weten de achtergrond van die lampen nog niet.”

Vanuit China is er wel belangstelling om een Nederlandse vestiging te openen die ledlampen distribueert. “Maar dan wel in een nieuw bedrijf, Niet in SFT Europe.”