Logo bredavandaag.nl

Werkloosheid Breda daalt met 3,7 procent

  Economie

BREDA – De werkloosheid in Breda is in 2010 met 3,7 procent afgenomen ten opzichte van 2009. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. In vergelijking met andere gemeenten gaat het goed. Breda scoort alleen minder dan de randgemeenten op gebied van jeugdwerkloosheid.


In december 2009 waren er in totaal 6.053 Bredanaren die een baan zochten, eind 2010 was dat aantal gedaald naar 5.828. De jeugdwerkloosheid, waaronder mensen jonger dan 27 jaar worden gerekend, nam vorig jaar maar met vijf procent af. 680 jongeren zochten in december 2009 een baan, in 2010 waren dat er 649.

In andere gemeenten in West-Brabant is de daling van het aantal werkzoekenden onder de 27 veel hoger, rond de 15 procent. “Breda is een grote stad en daardoor zijn er meer problemen met de jeugd, zoals meer jongeren zonder diploma door schooluitval”, vertelt de woordvoerder van het UWV.

Het UWV ziet 2010 met voorzichtig vertrouwen tegemoet. “Vanaf 2007 begon de crisis zichtbaar te worden maar we hebben nu het diepste dal gehad, inmiddels zit er een licht dalende lijn in de werkloosheid. Alleen de werkgelegenheid binnen de bouwmarkt blijft zorgelijk.”

Het UWV verwacht de komende tijd meer mensen aan een baan te helpen omdat er steeds meer mensen met pensioen gaan en minder mensen beschikbaar zijn om de banen over te nemen. “We krijgen binnenkort niet te maken met een werkcrisis maar met een mensencrisis", legt de woordvoerder uit. "Vooral op de jeugd en mensen met een Wajong uitkering zullen we aan het werk moeten krijgen om die crisis op te gaan vangen."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief