Afbeelding

Amphia speelt in op roerige toekomst

Economie nieuwbouw

SPORTPARK – De gezondheidszorg staat onder hoogspanning. De vergrijzing is daarin een van de hoofdrolspelers, maar niet alleen het ouder worden van de bevolking speelt de medische wereld parten. “Er verandert heel veel in de ziekenhuizen.”

Het Amphia ziekenhuis met in Breda twee locaties en in Oosterhout een, heeft zichzelf een flinke opdracht meegegeven: Een toekomst bestendig ziekenhuis. Het bestuur van Amphia kiest voor het samenvoegen van het ziekenhuis aan de Langendijk met dat aan de Molengracht. Voor Oosterhout staat nieuwbouw op stapel.

“We hebben samen met de gemeente een duidelijk visie voor het Amphia in de regio. Dan gaat het onder andere om de aard van het verblijf, kwaliteit en zekerheid, maar ook de krapte op de arbeidsmarkt en de schaarste aan expertise spelen een rol. Daarnaast ligt de focus op kostenbeheersing”, zegt Ernst Hoette, lid van de Raad van Bestuur.

De samenwerking is door de onderlinge afhankelijkheid tussen specialismen erg belangrijk. Dat is beter te realiseren in een ziekenhuis op een locatie, meldt Ernst Hoette.

“We zien een toenemende mate complexe zorg, waarin samenwerking tussen de specialisten steeds belangrijker wordt. In de huidige situatie met twee locaties is dat soms lastig. En nu we hebben dubbele voorzieningen”, zegt Hoette.

Het Amphia ziekenhuis dat werkgelegenheid biedt aan ongeveer 5000 medewerkers doet het straks met minder oppervlakte dan het nu samen heeft op de twee locaties in Breda. Van 140-duizend vierkante meter gaat het naar 100-duizend vierkante meter.

“Dat is ook een efficiency slag, maar dan op ruimte. We moeten de bekostiging van het vastgoed betalen uit de productopbrengst. Daarom moeten we dat afstemmen op de behoefte die er is”, aldus het bestuurslid.

Het plan aan de Molengracht behelst een uitbreiding van het huidige complex. Er komt een grondige renovatie. Daarnaast wordt nieuwbouw gerealiseerd en een nieuwe parkeergarage gerealiseerd.

De bouwplannen moeten in 2017 gereed zijn. Met het oog op 2030 zijn er uitbreidingsmogelijkheden.

Niet alleen bedrijfseconomische redenen liggen aan de plannen ten grondslag benadrukt Hoette. De uitstraling en herkenbaarheid van het ziekenhuis spelen eveneens een voorname rol, legt hij uit.

Zo wordt veel aandacht besteed aan de binnenhuisarchitectuur. “De patiënt moet zich thuisvoelen. Er is vastgesteld dat de gebouwbeleving een positieve invloed heeft op het genezingsproces van de cliënt.