Breda Binnen Buiten in aanbouw. foto Serge Mouthaan
Breda Binnen Buiten in aanbouw. foto Serge Mouthaan

Corporaties gaan scheefhuurders verleiden

Economie

BREDA – Het moet anders met wonen in Breda. De woensdag door het college gepresenteerde Woonagenda 2011-2012 biedt maatregelen om de krapte op de woningmarkt aan te pakken. Scheefwonen - veelverdieners in te goedkope huurwoningen - is een van de grootste problemen. Maar wat doen de woningcorporaties op dat gebied?

Een van de oplossingen van de corporaties is het landelijk project Huur op Maat, een experiment met inkomensafhankelijke huren. Uit de evaluatie vorige week kwamen positieve resultaten. Huur op Maat is een instrument om het probleem van scheefwonen aan te pakken. Het idee is dat iemand die in een huis woont waarvan de huur te laag is, in verhouding tot zijn inkomen, doorstroomt naar een duurdere woning.

Lastig
In Breda vond deze proef niet plaats, maar de Bredase corporaties zien wel de voordelen. Maar is dit het ei van Columbus? Singelveste/Alleewonen is de enige ‘Bredase’ corporatie die een van de 13 deelnemers is aan het project, maar dan alleen in Roosendaal waar de organisatie ook huizen in haar bezit heeft.

Volgens onderzoek van de drie Bredase corporaties is in hun woningaanbod sprake van ongeveer 28 procent aan scheefwoners, meent Jos Hendrickx (manager Wonen van de woningcorporatie). Hij vindt Huur op Maat een goed instrument om dat tegen te gaan. “Eigenlijk willen we het graag langer doorzetten, maar dat wordt lastig. Zo is er de Europese wetgeving, waarin een inkomensgrens van 33-duizend euro is vastgesteld.”

Volgens Hendrickx zit die wet in het vaarwater van Huur op Maat. “Absoluut komt de EU-wet in het vaarwater van het project. We mogen straks maar tien procent van de huurders die boven die grens uitkomen onderbrengen in goedkopere woningen. Waarschijnlijk kunnen we uiteindelijk het project niet in Breda doorvoeren.”

“Huur op Maat is een goed uitgangspunt”, zegt directeur André Heintjes van Laurentius. Hij ziet wel wat in ‘het betalen naar vermogen’ constructie. “Scheefwonen moeten we inderdaad bestrijden. Het is erg actueel, maar er zijn ook andere mogelijkheden.”
De directeur van de corporatie wijst op het Bredaas project Binnen Buiten in de wijk Linie. "Het gaat natuurlijk om het bouwen van aantrekkelijke woningen. Maar je moet scheefwoners ook verleiden. Zo bieden we mensen een premie van 4500 euro als ze verhuizen”, zegt Heintjes.

Andere mogelijkheden
Franklin van Rhoon is bekend met het Huur op Maat project. Maar de directeur van WonenBreburg wijst eveneens op andere mogelijkheden, zoals de woningbouw Binnen Buiten waarin de corporatie samenwerkt met Laurentius. “Je moet mensen stimuleren. Maar door die 33-duizend euro regel ontstaat ook een soort schifting.”

Toch ziet hij niet alles positief aan de Europese wet. “Wat als je vijf euro meer verdient en boven die grens zit? Dan kom je dus niet in aanmerking voor een lagere huur. Daarom zien wij vooral iets in het stimuleren om mensen in duurdere woningen te krijgen”, aldus Van Rhoon.

Niet automatisch
Uit het onderzoek naar Huur op Maat komt naar voren dat zo’n tachtig procent van de huurders het niet erg vinden om wat meer te betalen en door te stromen naar een andere woning. “Dat wil niet zeggen dat mensen dat automatisch doen”, denkt Van Rhoon.

Ook Singelveste/Alleewonen is voor de samenwerking. “Je moet gezamenlijk investeren en als corporaties dingen uitproberen. Maar het blijft ingewikkeld, want je ziet in deze tijden van crisis dat mensen toch minder makkelijk verhuizen”, meent Jos Hendrickx.