Afbeelding

Ambacht siert St. Annastraat: Van tattoo naar leren tas

Economie

CENTRUM – De St. Annastraat, stammend uit de zestiende eeuw, is een van de oudste straten van Breda. In deze moderne tijd, waarin de eenheidsworst heerst, grijpen de winkeliers aldaar juist terug naar ambachtelijkheid.

De grote winkelstraten in Breda, zoals de Ginnekenstraat en de Veemarktstraat trekken drommen mensen. Publiek dat zich beweegt richting de grote filiaalberdijven zoals H&M. Nu zijn er ook alternatieve ontwikkelingen die zich uitspreiden naar de zijstraten van de geijkte paden. Als voorbeeld geldt dus de St. Annastraat, waarin handwerk de rode draad is.

De creatieve hoek
Aan het eind van de zomer openen drie ondernemers een nieuwe zaak in de St. Annastraat. Allen uit de creatieve hoek. Wat dan ook een waardevolle aanvulling is voor het bestaande aanbod.

Zo komt er een naaiatelier van Saskia den Dekker. “Je kunt het vergelijken met een internetcafé, waar mensen per uur een naaimachine kunnen huren. Ook kunnen ze terecht voor reparaties en verder geven we workshops.”

Pamela Luciano gooit het over een ander boeg. Zij start een winkel met onder andere meubels en sierraden. “Het wordt heel divers. Het belangrijkste is dat de producten met de hand zijn gemaakt.

De boventoon
De laatste nieuwkomer in de rij is Wies van ’t Hul. “We geven advies over inrichtingen en hebben daarvoor een samenwerking met vijf Italiaanse design merken. Het wordt geen showroom, maar de mensen zijn natuurlijk welkom om binnen te komen voor advies.”

Het past allemaal precies in het plaatje van het huidige winkelbestand, waarin creativiteit en ambachtelijkheid de boventoon voeren. Zo zit er tattooshop Bunker, kapperszaak Suds, edelsmit Bart Rensen, de tassenwinkel van ontwerpster Mirjam Zwolsman en atelier Lente met handgemaakte woon- en kledingaccessoires.

De huidige ondernemers zijn erg te spreken over de stroomversnelling, waarin de straat is terecht gekomen. Zo vindt Jan van Vlimmeren die al tien jaar samen met zijn dochter lunchzaak Latour uitbaat, dat er wel het een en ander positiefs gebeurt.

Oudgedienden
“Al wat er bij komt maakt het beter. Dat is goed, want je ziet steeds meer toeristen naar Breda komen. Ik ben ook blij dat er een paar jaar geleden een aantal panden helemaal opnieuw zijn gebouwd. Dat is goed voor de uitstraling”, aldus Van Vlimmeren.

Edelsmit Bart Rensen is een van de oudgedienden in de straat. Al 22 jaar drijft hij hier zijn handel en heeft van alles voorbij zien komen. “Het is mooi om te zien dat er meer ambachtelijke winkels bij komen. Zo krijgen mensen weer het idee dat in de Annastraat wat zit dat de moeite waard is. Dat moet toch de kracht zijn”, meent Rensen.

Daar kan tassenontwerpster Mirjam Zwolsman zich helemaal in vinden. Toen zij ruim twee jaar geleden haar winkel opende zag het er toch wat anders uit. “Er was leegstand en sommige winkels waren dichtgetimmerd. Nu is het absoluut aantrekkelijker. Het zijn allemaal creatieve initiatieven”, zegt Zwolsman die in haar winkel de tassen ook zelf produceert.

Een apart straatje
De laatste ondernemer die aansloot in het rijtje van ambachtelijke winkeliers is Anne-Mieke Sengers. Ze is sinds vijf weken open en verkoopt in haar winkel Lente verschillende handgemaakte artikelen.

“Van tafellakens tot vogelhuisjes. Er gebeuren hier dingen. Ik zit hier perfect. Recht tegenover mij zit Publieke Werken waar je ook nog eens lekker kunt eten. Dat is een meerwaarde. Wat mij vooral aantrekt is dat niet het geijkte is. Het blijft een apart straatje.”