Afbeelding
Erik Eggens

'Beheer van A58 in handen bedrijven Brabant en Zeeland'

Economie

BREDA – Het beheer van de A58, in totaal 150 kilometer, zou in de handen van het bedrijfsleven van Brabant en Zeeland moeten komen. Dat staat in een rapport dat de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) vorige week heeft ingediend bij de minister van Infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen .

Slagvaardigheid, efficiëntie en vooral geld spelen een grote rol in de totstandkoming van het voorstel van de BZW. Want, zo legt René Mens van de BZW uit, “het bedrijfsleven kan zich onttrekken aan overheidsbesluiten. Het beheren van de snelweg zou daardoor vele malen sneller kunnen dan nu het geval is.”

“De verbreding van de A58 bij knooppunt Galder en Sint-Annabosch bij Breda is een goed voorbeeld van hoe het sneller kan”, zegt Mens, secretaris Infra bij de BZW. De minister wil die verbreden twee keer drie stroken. Een verkenning duurt twee jaar, dan volgt een planstudie. Die duurt ook twee jaar. Dat loopt nu wel, maar nu zegt de minister er de komende 10 jaar nog geen geld voor te hebben.

Het plan van de BZW is dit gedeelte over te nemen. Ook de financiering komt vanuit het bedrijfsleven. Uiteraard betaalt het Rijk dit op termijn wel terug, met rente. Daarvoor in ruil is het plan wel sneller dan gepland uitgevoerd. Grote bedrijven uit Zeeland en Brabant als Heijmans en Philips zouden hier deel van uit kunnen maken.

Een bedrijf als Heijmans kan echter geen aandeelhouder worden in de constructie. “Want een aandeelhouder kan ook zelf ideeën aanleveren. Heijmans zou zo ideeën kunnen aandragen om werk voor zichzelf te verschaffen. De dubbele petten hierin willen we voorkomen”, stelt Mens.

Mens heeft goede hoop dat de minister het rapport een serieuze blik gunt. “We hebben al een aantal goede gesprekken achter de rug. Daaruit kan ik voorzichtig afleiden dat er veel aandacht is voor ons plan.” Mens hoopt dat Schultz van Haegen dit jaar nog met een brief aan de Tweede Kamer komt.