Afbeelding

Nieuwe WarmteWet; ‘Er wordt over ons heengewalst’

Economie

BREDA – De Woonbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) vinden de nieuwe Warmtewet ‘onaanvaardbaar’. Door de wet stijgen de prijzen voor stadsverwarming met vijftig tot honderdvijftig euro per jaar, dat blijkt uit een berekening van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

In Breda zijn er ruwweg 15.000 huishoudens met stadsverwarming. De door de NMa berekende prijsstijging is in juli meegestuurd in een brief aan de Tweede Kamer. De organisatie maakte een gemiddelde kostenberekening op basis van nota's uit 2008 van grote energieleveranciers.

Discussies
Er lopen verschillende discussies over de prijs van de stadsverwarming en de leverancier, Essent. Door een Warmtewet, die sinds 2003 in ontwikkeling is en nu bij de Kamer ligt, moet de consument beschermd blijven tegen te hoge tarieven.

Volgens het comité WoekerWarmte vindt onder meer de Rekenkamer dat de prijzen voor stadsverwarming te hoog zijn en niet transparant worden gemaakt voor de consument. De Warmtewet zou uit moeten gaan van het ‘Niet-Meer-Dan-Anders-principe; stadsverwarming mag niet meer kosten dan een gasgestookte ketel.

WoekerWarmte
Kees van Rhijn is lid van het comité WoekerWarmte. “Toen de gemeente niet meer de functie wenste te vervullen tussen de bewoners en de energieleverancier, moesten wij ons als comité opnieuw oppakken. We werken nu samen met groepen uit onder meer Houten en Almere en met de Consumentenbond.”

Van Rhijn hoopt dat het nieuwe wetsvoorstel niet aangenomen wordt. “De huidige vorm van de wet gaat er alleen maar op achteruit”, zegt hij. “Er wordt zo geen onderscheid meer gemaakt tussen Stadsverwarming en gasketels, terwijl dit wel moet.”

Platform
Volgens van Rhijn is er geen duidelijkheid over de gemaakte kosten. “Er wordt over ons heen gewalst”, vertelt hij. “De deskundigen blijven achter de schermen en er is geen platform voor discussie. We merken dat de overheid niet meer naar bewonerscomités luistert, maar wel naar bijvoorbeeld een Consumentenbond. Die moeten het dus met onze steun zien te redden. Dit vraagt alleen expertise en mankracht, iets dat tegenwoordig erg moeilijk te vinden is.”

In juli 2011 zeiden de minister van Economische Zaken en de NMa nog dat het nieuwe wetsvoorstel gunstig uitpakt ten opzichte van de vorige versie van de wet. De Warmtewet zal voor ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking gaan gelden.