Logo bredavandaag.nl
foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Breda dure gemeente voor hondenbezitters

  Economie

BREDA – De hondenbelasting in Breda ligt substantieel hoger dan andere gemeente in Brabant. Een hondenbezitter betaalt bijna honderd euro per jaar.


Een hondeneigenaar in Breda is voor de eerste hond per jaar ruim 93 euro kwijt. Per jaar stijgt die belasting met gemiddeld anderhalve euro. “Daarbij wordt rekening gehouden met de inflatie”, zegt een gemeentewoordvoerster. In 2009 bedroeg de belasting 90 euro, het jaar erop 92 euro.

De gemeente Eindhoven vraagt voor de eerste hond 65 euro, Tilburg wil meer en heft 82 euro belasting. Een hond in Den Bosch kost de eigenaar 76 euro en Roosendaal hoeft de hondeneigenaar slechts 54 euro af te dragen. Veldhoven spant de kroon met maar liefst 116 euro.

De gemeente Breda verwacht voor dit jaar een overschot van 400-duizend euro door hogere opbrengsten van hondenbelasting en de precario. Toch kan de belasting voor honden niet omlaag, omdat het geld wel degelijk wordt ingezet binnen die de dienst Toezicht en Handhaving van de gemeente Breda.

“Het geld wordt ingezet voor het onderhouden en schoonmaken van bijvoorbeeld hondenuitlaatplaatsen”, legt de woordvoerster uit. “Daarnaast heeft Breda hondenwachters die ook van de belasting worden betaald.”

Niet het gehele bedrag dat Breda opstrijkt met de hondenbelasting gaat ook daadwerkelijk naar de dienst Toezicht. “Het geld kan ook een andere bestemming krijgen”, laat de zegsvrouw weten. “Niet alles leges zijn kostendekkend. Als het over is, krijgt het een ander bestemming. Het wordt in ieder geval weer geïnvesteerd.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief