Foto Wouter Hinssen
Foto Wouter Hinssen

Bredanaars profiteren van de hoge goudprijs

  Economie

PRINCENHAGE – In het Van der Valk Hotel Princeville bestond woensdag de mogelijkheid om goud in te wisselen voor cash geld. Handelaren van de European Road Show waren aanwezig om oude horloges en overige gouden juwelen te taxeren en op te kopen. “Nu de goudprijs zo hoog is, willen veel mensen van hun goud af."


In een klein vergaderzaaltje op de tweede etage van het hotel zitten de twee handelaren opgesteld. Ieder zittend achter een tafeltje, bewapend met allerlei gereedschappen om de waarde van het goud zo goed mogelijk in te schatten. Oorspronkelijk komen de twee uit Zuid-Afrika, waardoor ze een beetje Nederlands spreken.

“Meestal spreken we onze klanten in het Engels aan, soms hebben ze daar wel moeite mee, gelukkig kunnen wij ons dan ook nog een beetje verstaanbaar maken in het Nederlands”, aldus Leon Theron, één van de aanwezige goudhandelaren.

Een echtpaar komt binnen wandelen om een ring te verkopen. Na een grondige inspectie, enkele proefjes op echtheid en een snel rekensommetje, komt er een bod van 110 euro op de ring. “Voor dat geld verkopen we hem niet”, zegt de vrouw enigszins teleurgesteld tegen haar man. Het echtpaar, dat anoniem wilde blijven, laat weten dat de ring een familiestuk is en dat ze er enige sentimentele waarde aan hechten. “Maar voor de juiste prijs was ‘ie wel verkocht, hoor!”, lacht de man.

De European Road Show trekt door verschillende landen in hun zoektocht naar goud. Iedere dag doen ze een andere stad aan, zo staan ze donderdag in Roosendaal en vrijdag in Ossendrecht. “Onze thuisbasis zit in Londen, hier zijn we ook in de weekenden. Op de maandagen reizen we altijd en de andere vier dagen van de week zijn we aan het werk”, zegt Theron.

“Het is vandaag jammer genoeg niet zo druk als op andere dagen”, vertelt de goudhandelaar. “Tot nu toe zijn er vijf klanten geweest.” Hoe druk het nog gaat worden in de resterende twee uur kan hij niet inschatten. ”Normaal gesproken hebben we zo’n twintig à dertig klanten per dag. Niet iedereen die bij ons komt, verkoopt ook daadwerkelijk z’n goud hier. Sommigen vinden het bod te laag en hebben op een andere plaats al een hoger bod gehad. Daar heb ik geen problemen mee, dat moet iedereen voor zichzelf bepalen.”

Het eerder genoemde echtpaar laat weten dat ze de ring van te voren inderdaad al hadden laten taxeren door een lokale juwelier en dat hij een hoger bod had gedaan. “De juwelier bood alleen geen cash geld, maar een waardebon die we in zijn winkel konden besteden”, vertelt de vrouw. “Daar hadden we niks aan.”

Theron vertelt later dat dit een veel gehoorde reden is waarom mensen bij hen terecht komen. “Wij bieden cash geld voor juwelen en horloges, veel mensen vinden dit fijner dan een waardebon. Met het geld willen ze vaak andere dingen doen en niet een ander sieraad kopen."

Op de vraag wat er met het ingekochte goud gebeurt, antwoordt hij het volgende: “Het meeste goud dat wij inkopen wordt omgesmolten tot goudstaven. Deze worden vervolgens weer verkocht aan banken en andere instanties.” Uiteraard wordt niet al het goud omgesmolten. Horloges en antieke sieraden worden bewaard en verkocht aan handelaren en verzamelaars.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief