foto Colina Boeren/ImiraFoto
foto Colina Boeren/ImiraFoto

Amphia gebruikt robot bij baarmoederoperaties

  Economie

BREDA - Het Amphia Ziekenhuis gaat als eerste ziekenhuis in Midden- en West Brabant gebruik maken een operatierobot voor het verwijderen van de baarmoeder. Eerder al was dit mogelijk in negen andere Nederlandse ziekenhuizen.


Volgens gynaecoloog Anneke Jeurgens biedt de robot veel voordelen voor de vrouw, waaronder minder pijn, korter verblijf en sneller herstel. In eerste instantie is de robotchirurgie bedoelt voor vrouwen met een vergrote baarmoeder. Later hoopt het ziekenhuis meer gynaecologische operaties met de robot te doen.

De term robot kan wel voor verwarring zorgen, zegt de gynaecoloog. “Patiënten worden niet door een robot geopereerd, alleen met behulp ervan.” Zo zit de arts achter een bedieningspaneel. Via kleine insnijdingen gaan er vier robotarmen in de buik van de patiënt. “Je stuurt zelf de camera, waardoor je perfect in kunt zoomen op wat je wilt bekijken. Hierdoor kun je veel preciezer opereren”, aldus Jeurgens.

Amphia gebruikt de robot al sinds april voor het verwijderen van de prostaat. In de toekomst wil het ziekenhuis de robot bij meer ingrepen inzetten. Jaarlijks worden er in het Amphia van zo’n 240 vrouwen de baarmoeder verwijderd. Ongeveer vijftig vrouwen daarvan kunnen met behulp van robotchirugie worden geholpen.