foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Brabantpark: ‘We willen die biocentrale gewoon niet’

  Economie

BRABANTPARK – De boodschap was helder; bewoners van Brabantpark willen geen biomassacentrale in ‘de achtertuin’. Bedenker van het plan wethouder Wilbert Willems mocht woensdagavond argumenten aandragen die de zienswijze van bewoners zou veranderen.


Willems, die net bij de uitreiking van de prijs ‘Meest Duurzame Gemeente 2011’ kwam – Breda werd tweede – mocht woensdagavond tekst en uitleg komen geven bij zijn besluit de biomassacentrale op het Heroterrein te plaatsen.

Bewoners zijn op z’n zachtst gezegd not amused door het besluit. “Zijn we net van de vrachtwagens van de Oranjeboombrouwerij af, komt dit er voor in de plaats”, sneerde een bewoner.

Net als bij de bijeenkomsten over de daklozenpensions, vertrouwden de bewoners de plannen van de gemeente voor geen cent. Onzekerheid over de verkeerslast en de vervuiling binnen Brabantpark, het feit dat de centrale vlakbij huizen komt en het totale gebrek aan communicatie van de kant van de gemeente gingen er bij de bewoners niet in.

Een belangrijk argument van bewoners was dat ze jarenlang in de waan waren dat er op het Heroterrein huizen zouden worden gebouwd. Maar de crisis deed de intrede en de plannen werden opgeschoven tot na 2020. Een biomassacentrale op het terrein kwam dan ook als een koude douche. Projectontwikkelaar AM Wonen vond het echter een welkome ontwikkeling.

Willems bleek gedurende de avond echter niet bereid een strobreed toe te geven. Het ding komt er, straalde hij uit. “Ik doe dit ook voor onze kinderen en kleinkinderen die een duurzame wereld verdienen”, stelde Willems.

De discussie stierf een vroege dood door een laat begintijdstip en tussentijds vetrekkende mensen die er geen heil meer in zagen. De tientallen onbeantwoorde vragen van de avond worden schriftelijk door wethouder Willems beantwoord en aan de wijkraad overhandigd.

Lees hier het hele dossier over de biomassacentrale.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief