'Bezuinigingen weekmarkt raken dorpen het hardst'

  Economie

BREDA - De marktkoopmannen in Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout gaan de bezuinigingen op de weekmarkt in Breda het meest voelen. De standplaatstarieven kennen daar een verhoging van ongeveer 100 procent.


Bij de weekmarkten in het centrum van Breda is de verhoging van onder meer de huur van de kramen minder voelbaar. De prijzen waren al hoog. De weekmarkten in de dorpen betaalden jarenlang minder dan bij de annexatie van 1997 was afgesproken.

Niet blij
Maar volgens bestuurder van de Centrale Vereniging Ambulante Handel Brabant Peter Dillisse leidt de huurverhoging in de dorpen niet tot veel protest. “Ik heb één brief van een marktkoopman uit een dorp gehad”, vertelt Dillisse. “Dat schreef dat hij er niet blij mee was.”

De gemeente ziet zich door een motie genoodzaakt te bezuinigen op de weekmarkt. De begroting ervoor moet in ieder geval sluitend zijn. Voorheen draaide Breda verlies op de begroting van de weekmarkt. Alleen in 2011 bedroeg het verlies 364-duizend euro. Voor 2012 heeft B&W een sluitende begroting opgesteld.

Pijn
Bestuurder Dillisse meent dat bezuiniging bij al zijn marktcollega’s ongelooflijk veel pijn doet. “Maar we hebben in gesprekken met de gemeente over de bezuinigingen het maximaal haalbare er uit weten te slepen”, stelt hij. “In de gesprekken zijn meerdere vertegenwoordigers van de ambulante handel akkoord gegaan. Dit was het maximaal haalbare”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief