bron YouTube/EenVandaag
bron YouTube/EenVandaag

Faillissement Saab geen ramp voor Saabgarage Breda

  Economie

STEENAKKER - Voor het automerk Saab is het zonde, voor zijn eigen garage niet ongunstig. Peter Mink van het gelijknamige garagebedrijf aan de Hoeksteen in Breda gaat niet veel voelen van een eventueel faillissement van de Zweedse autofabrikant.


Saab, eigendom van de Nederlandse ondernemer Victor Muller, vroeg maandagochtend na maanden van onzekerheid faillissement aan bij een Zweedse rechter.

Voor Minks garagebedrijf, dat onderdelen en tweedehands auto’s van Saab verkoopt, is een faillissement van de fabrikant niet gunst of ongunstig. “De verkoop van tweedehands Saabs gaat toch wel door. Saabliefhebbers hebben een emotionele band met het merk”, legt directeur-eigenaar Mink uit. “Ook de Saabonderdelen bestel ik via andere kanalen.”

Volgens Mink zijn de onderdelen van Saab universeel verkrijgbaar en goedkoper als ze niet rechtstreeks van Saab afkomen. “Oliefilters koop ik voor de helft van de prijs via andere kanalen ”, aldus Mink. “Leveranciers die zelf ook aan de Saabfabriek leveren.”

Daarnaast betwijfelt de garagehouder of Saab definitief op de fles gaat. “Ik verwacht een doorstart”, zegt hij stellig. “General Motors blokkeert de Chinese investeerders en stuurt aan op een faillissement van Saab. Zo valt de kennis bij de Saabfabriek niet in Chinese handen.”