Bredaas gamebedrijf boekt buitenlands succes

  Economie

BREDA - LIB Business Games uit Breda boekt buitenlandse successen. Na Singapore gaat Businessgames nu ook samenwerken met een bedrijf in Turkije. Business Games ontwikkelt managementgames.


Op zijn zolderkamertje in Utrecht bedacht Gijs van der Linden in 2002 het concept voor Businessgames. “Ik merkte dat er behoefte was aan het spelenderwijs mensen opleiden. Kinderen leren ook door middel van spelen, waarom zouden volwassenen het op een saaie manier moeten leren?”, vertelt Van der Linden.

Vanuit Utrecht verhuisde Van der Linden een tijd terug met Businessgames naar Breda. Dat was in eerste instantie om privéredenen, maar de stad heeft ook zijn voordelen voor het bedrijf. “In Breda zijn er weinig creatieve ondernemingen zoals die van ons. We zijn ‘dat bedrijf uit Breda’ en dat maakt ons uniek en herkenbaar. Daarnaast is het werkelijk de parel van het zuiden, dus het bevalt me hier prima.”

Het bedrijf creëert spellen op aanvraag van een bedrijf. De actieve games helpen werknemers het bedrijf of elkaar spelenderwijs en in real-life te leren kennen. Van der Linden vertelt hoe het succes begon. “Ik bedacht in die tijd een spel dat de zakelijke voetbalwereld simuleert. Dit sloeg enorm aan. Later stonden we in de top twintig van de FD Gazellen voor snelst groeiende bedrijven, wat ons veel publiciteit en dus klandizie opleverde.”

Na samenwerking met Randstad, ING, TNT en Albert Heijn, besloot Van der Linden de grenzen over te steken. Sinds anderhalf jaar hebben ze banden met Singapore. Na de handelsdelegatie van Noord-Brabant naar Turkije in september zijn er ook banden gesloten met een Turks bedrijf. “We waren in contact met zes bedrijven, maar kozen er uiteindelijk één. Wij leveren het concept en de kennis, waarop zij het uitvoeren en onze games bij Turkse bedrijven onder de aandacht brengen.

De hoofdstad van Turkije heeft volgens Van der Linden een interessante markt. “Istanbul heeft een zeer snel groeiende economie, dus het is zeker de moeite waard daar een bureau te vestigen."