foto Jorgen Janssens
foto Jorgen Janssens

Meest gestelde vragen over de biomassacentrale

Economie

BRABANTPARK - Brabantpark zit tegen wil en dank opgescheept met de komst van een biomassacentrale. Kritiek op het besluit is niet van de lucht, maar is die wel terecht? De meeste gestelde vragen over de biomassacentrale.

Zo'n biomassacentrale, stinkt die?
Als je vindt dat een open haard, stinkt, dan stinkt een biomassacentrale ook. Het ding loopt op houtchips en -snippers die worden verbrand in een uit de kluit gewassen ketel. Dat ruikt inderdaad, maar heel vies is het niet. De biomassacentrale in Moerdijk, toch een hele slag groter dan de geplande centrale op het Heroterrein, verbrandt kippenmest. En die stinkt ook al niet. Althans, bijna niet.

Hoeveel kost zo'n biomassacentrale, en wat is de terugverdientijd?

Dat is afhankelijk van de grootte van de centrale. Die in Breda, zo groot als een forse villa in het Ruitersbos, vergt een investering van 17,5 miljoen euro. Het kan niet anders dan dat het ding zich binnen een decennium terugverdient. Wethouder Willems houdt angstvallig de deur dicht voor private partijen die het de centrale maar wat graag willen exploiteren. Er valt dus wel degelijk serieus geld aan te verdienen.

Zijn er al andere gemeenten in Nederland met zo'n centrale? En zo ja, waar staat ie daar?

Er zijn legio voorbeelden van gemeenten waar reeds een biomassacentrale staat. In Cuyk staat een biomassacentrale die 13 keer groter is dan in Breda komt, maar ook op houtsnippers werkt. Utrecht heeft er één en ook op het industriegebied van Moerdijk staat - zoals eerder vermeld - een biomassacentrale. Daarnaast hebben Zevenaar, Apeldoorn en Lelystad een biomassacentrale.

Waarom was er nu zo'n haast met geven van groen licht voor de bouw?

Geld. Voor het project heeft de Provincie Noord-Brabant €2 miljoen subsidie gegeven vanuit het programma ‘Samen investeren’. Daarnaast is in de financiële opzet rekening gehouden met de toekenning van zogenaamde SDE-subsidie (de rijkssubsidie Stimulering Duurzame Energieproductie). Als er voor 1 april een bouwplan klaarligt - natuurlijk met instemming van de gemeenteraad - maakt Breda aanspraak op dat geldbedrag. Daarna niet meer.

Zo'n centrale, dat is vast ook goed voor de werkgelegenheid...

Dat valt dus wel mee. Een dergelijke biocentrale werkt niet heel arbeidsintensief, vooral niet als deze zo klein wordt als in Breda. Naar schatting komen er in Breda, inclusief schoonmaakwerkzaamheden en onderhoud, tussen de acht en tien voltijdbanen bij.

Komt er veel verkeer af op deze energiecentrale?

Per dag komen er tussen de twee en vijf vrachtwagens op de biocentrale af. Wethouder Willems kan daar helaas niet heel veel duidelijker over zijn. In ieder geval levert de afvoer van de het afval minder verkeer op. Van de verbrande houtsnippers blijft namelijk maar vijf procent over in de vorm van as.