Logo bredavandaag.nl

Ellis Littooij: ‘Altijd wat te vertellen over de tuin’

  Economie

De lente is aangebroken, de zon laat zich zien. Tijd voor de tuin. Vanaf vandaag helpt Ellis Littooij je op luchtige wijze door de tuin, met een wekelijkse column op donderdag. Ter inleiding, een korte kennismaking met deze tuinontwerpster.


- Sinds wanneer ontwerp je tuinen en hoe ben je daarmee begonnen?
“In 1998 ben ik gestart met mijn studio voor tuinontwerp. In de avonduren heb ik in 3 jaar mijn opleiding vakbekwaam hovenier afgerond. Aandacht voor tuinieren was net in opgang bij het grote publiek. Ik was naast mijn werk altijd bezig met tuinieren en plantcombinaties verzinnen, kwekerijen bezoeken en tuinbeurzen afstruinen.”

- Wat spreekt je er het meest in aan?
De grootste voldoening krijg ik als het ontwerp naadloos aansluit bij de buitenruimte en het huis. De opdrachtgever merkt ineens dat binnen en buiten bij elkaar passen!”

“Ik ga altijd kennismaken en sfeer proeven op locatie. Invoelen wat de bedoeling is. Daarna maak ik een globale schets om te tonen dat ik de opdracht begrijp en het vertrouwen krijg verder te gaan met ontwerp en beplantingsplan. Het is een intensief traject omdat ik samen met de eigenaar over elke vierkante centimeter nadenk.”

-Hoe werk je? Doe je alles zelf?
“Ik houd dus alles in een hand: inventariseren, meten en schetsontwerp en beplantingsplan. Ik maak een ingekleurd ontwerp en licht dit toe met sfeerbeelden uit tuinboeken, afbeeldingen van beplanting, plaveisel en verlichting. Het beplantingsplan komt daarna.”
“Voor de aanleg beveel ik vakbekwame hoveniers aan. Sommige klanten gaan zelf aan de slag.”

-De komende tijd schrijf je kort columns over tuinieren voor BredaVandaag.nl Wat hoop je dat lezers daarvan oppikken? Wat ga je vertellen?
“Over dagelijkse dingen dichtbij huis in m’n eigen tuin is al veel te vertellen. Wat informatie over tuinklussen weef ik door mijn verhaaltje heen.”

Lees haar eerste column: Brutale kerelFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief