Drukte bij de ingang tijdens de Nassaudag
Drukte bij de ingang tijdens de Nassaudag (Maj-Britta de Ruiter)

'Extern onderzoek switchtransacties Brabantse Delta'

  Economie

MASTBOS - Er moet een extern onderzoek komen naar de besluitvorming over de switchtransacties bij het Waterschap Brabantse Delta (WBD). De AWP, de Algemene Waterschapspartij, vindt dat een eigen onderzoek van het waterschap de schijn van subjectiviteit met zich meedraagt.


Verschillende fracties binnen het waterschap aan de Bouvignelaan in Breda reageerden geschokt op een artikel in de Volkskrant donderdag. De krant rept van een aanstaand technisch faillissement van het bedrijf SNB (Slibverwerking Noord-Brabant), waarvan het waterschap in Breda 22,1 procent van de aandelen bezit.

SNB heeft door handel in switchtransacties op papier al 209 miljoen euro zien verdampen. Het bedrijf ging de transacties aan om financiële risico's te spreiden over 115 in plaats van drie verschillende banken. Door het faillissement van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008 gingen echter een aantal van de 115 partijen op de fles en werd het risico alleen maar groter.

Brabantse Delta loopt mede hier door en een eigen switchtransactie een risico van enkele tientallen miljoenen euro's. De verschillende switchtransacties werden in 2007 aangegaan en hebben een looptijd van 10 jaar. Onder andere de fracties van AWP, de PvdA en Vrienden Markdal Buitenplaats Bouvigne willen duidelijkheid rondom het financiële handelen van het bestuur.

Paul van den Berg van Vrienden Markdal wil een onderbouwde risicoanalyse over de deelneming en het aandeelhouderschap in de SNB. Die analyse moet zich richten op het gehele traject, ook de toekomst, zo stelt Van den Berg. "We willen ook weten wat de consequenties zijn als het níet goed komt."

De slibverwerker verklaarde recent met de switchtransactie uiteindelijk 19 miljoen euro te willen ophalen. Daarvan is nu nog 17,8 miljoen euro over, schrijft SNB in een brief van mei 2012. Het waterschap hoopt in 2017 5,1 miljoen euro over te houden aan de eigen switchtransactie. "Mits er zich geen onverwachte gebeurtenissen voordoen", aldus het Dagelijks Bestuur.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief