foto Guido van der Kroef
foto Guido van der Kroef

Crisis gaat voorbij aan boekwinkel om de hoek

Economie

BREDA - Het regende faillissementen de afgelopen jaren. Voor Cindy Graumans en Ronald Rynhart was dat vijf jaar geleden geen bezwaar een boekhandel te beginnen: Latte’s and Literature in de Nieuwstraat. Eentje gespecialiseerd in Engelstalige boeken ook nog eens. Hun verhaal.

Door Jorgen Janssens

“We wilden vooral iets opzetten waar mensen graag zouden komen, een sfeertje zoals in “The Shop Around The corner” uit de film ‘You’ve Got Mail’. Het idee ontstond om een boekenzaak met een koffiehoek te beginnen.”

Omdat ze allebei gewend zijn alleen Engels te lezen was de link naar het verkopen van Engelstalige boeken snel gelegd. Leveranciers bleken moeilijk te vinden en eenmaal gevonden niet geïnteresseerd om te leveren aan een boekenzaak met slechts 100 vierkante meter oppervlak. Het advies was vooral: ‘Niet aan beginnen! En zeker niet in de Nieuwstraat’.

Uiteindelijk kwam er een leverancier en ging de boekhandel op 15 maart 2008 open. Het was even wennen. “De eerste week ging er van alles fout”, blikt Ronald terug, ”een groot deel van de eerste voorraad was niet op tijd, we hadden problemen met de kassa en we moesten nog veel leren.”

“De eerste klant op zaterdag vroeg om een koffie verkeerd. Nu hadden we de cappuccino’s veel geoefend omdat we vinden dat de kwaliteit hoog moet zijn, maar het zetten van een eenvoudige koffie verkeerd had op de een of andere manier niet op de oefenlijst gestaan.”

Beetje bij beetje kwamen de klanten via mond-tot-mondreclame. De omzet nam jaarlijks met 12,5% toe en inmiddels hebben beiden er een belegde boterham aan. "Dat komt niet in de laatste plaats omdat Ronald en Cindy goed gastheer en -vrouw zijn", meldt een vaste klant.

Liever 2500 titels dan 2500 boeken
"Klanten komen er graag voor een praatje en om naar ‘iets nieuws’ te snuffelen", zegt Cindy,
“Die klanten zijn een gemêleerd gezelschap maar ze hebben allemaal gemeen dat het leuke mensen zijn die open staan voor nieuwe dingen en daardoor ook steeds op zoek gaan naar de boeken die niet in iedere boekhandel liggen. Het is een snoepwinkel voor boekliefhebbers van Rotterdam tot Antwerpen en Bergen op Zoom tot Tilburg. Mensen die zich graag laten verrassen en adviseren. Op klantsuggesties voor het assortiment wordt zo goed mogelijk ingespeeld, waardoor er een leuke wisselwerking ontstaat.”

Omdat ze inmiddels ook hun eigen inkoop doen bepalen ze zelf het assortiment. “Er liggen geen stapels exemplaren van de nieuwste titel van de populaire schrijvers. Wij doen dat graag anders, liever 2500 titels dan 2500 boeken”.

Is dat het geheim van een succesvolle start in crisistijd?
“Je moet vertrouwen hebben in je eigen keuzes en in beweging blijven”, zegt Cindy, “je leert dingen bijvoorbeeld slimmer neerzetten zodat ook de binnenloper snel wat van zijn gading ziet maar uiteindelijk gaat het er om dat er een fijne sfeer hangt waar je, ook in je eentje, graag heen gaat.”

Naast de boeken is er ondertussen ook een behoorlijke collectie bordspellen te koop, ontstaan uit persoonlijke interesse van Ronald: “Het begon met een kleine selectie van spellen gebaseerd op boeken. Na onverwacht veel positieve reacties bleek dat er een markt voor was en is het aanbod fors uitgebreid. Er is nu zelfs een wekelijkse spelavond.”

“Het is hard werken en je moet gefocussed blijven. Je vakanties zijn korter maar het is zo leuk om te doen dat de behoefte ook een stuk minder is”, vertelt Cindy.

Toekomst
Er is ze al meerdere keren gevraagd of ze geen franchise wilden beginnen. “Ik houd juist van het idee dat overal verschillende winkeltjes zitten, dus laten we vooral niet overal Latte’s and Literatures krijgen.”

En welke kant gaat Latte’s and Literature de komende 5 jaar op?
“We hebben geen bepaalde strategie voor ogen, gewoon je eigen ding doen, blijven luisteren naar klanten en met plezier de winkel runnen.”

En dat wordt op prijs gesteld, blijkt.