Samenwerkende gemeenten bieden zonnepanelen aan

  Economie

BREDA - Huishoudens in West-Brabant kunnen vanaf september tegen een scherpe prijs zonnepanelen aanschaffen. Dat melden de in het regioverband RWB samenwerkende gemeenten. De 20 gemeenten, waaronder Breda, hebben via een Europese Aanbesteding een bedrijf geselecteerd dat aan tenminste 1000 huishoudens panelen kan leveren.


“We zijn dit gaan doen omdat bij gemeenten heel veel vragen kwamen over wat nu goede panelen zijn en waarop gelet moet worden”, vertelt Kristie van Damme van het samenwerkingsverband. “Consumenten bleken dit lastig te vinden.”

Het Schaijkse bedrijf Sun & Wind energy solutions BV won de aanbesteding/ Het bedrijf realiseerde eerder een vergelijkbaar project in Noordoost-Brabant. Daar plaatste zij voor ruim anderhalve Megawatt (anderhalf miljoen kWh, vergelijkbaar met het verbruik van ruim 400 huishoudens) aan zonnepanelen bij inwoners en bedrijven.

Gedurende ruim een half jaar zal het winnende bedrijf onder de vlag van de deelnemende gemeenten haar panelen onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Opdrachtgever RWB, die namens de 20 gemeenten het project begeleidt, heeft bij de aanbesteding vooral gelet op een zo hoog mogelijke kwaliteit van de zonnepaneelsystemen en een hoge mate van het ontzorgen van de klant, tegen een zo scherp mogelijke prijs. “Het bedrijf beoordeelt ook of je dak geschikt is en hoeveel panelen er op zouden kunnen.”

De prijs van de panelen ligt tussen €1530 voor 3 panelen en €6275 voor 12 panelen, inclusief installatie. “Een gemiddeld huishouden voorziet met acht panelen in de helft van de stroombehoefte.”

Met onder meer informatieavonden op gemeentehuizen wordt de actie met de naam Benut je Zon gepromoot. In Breda is in het stadskantoor op 5 september zo’n avond.