Afbeelding
Erik Eggens

‘Jammer voor Breda, jammer voor De Bijenkorf’

Economie

BREDA - Verbaasd, jammer, zonde. Drie woorden waarmee wethouder Cees Meeuwis (VVD, economische zaken) het besluit van De Bijenkorf om op termijn (2016) Breda te verlaten typeert. De vraag of dit goed of slecht is voor het project Achter de Lange Stallen, is volgens hem lastig te beantwoorden. “Maar ik geef toe dat dit slecht is voor de beeldvorming.”

Het Bredase college heeft volgens de wethouder van economische zaken de afgelopen jaren intensief contact gehad met De Bijenkorf. “We hebben ze nog rondgeleid in het voormalige KPN-gebouw aan de Oude Vest als onderdeel van Achter de Lange Stallen.” De toenmalige CEO, Jacob de Jonge, uitte destijds al de wens om te groeien. “Zijn visie op De Bijenkorf was al dat een kleine Bijenkorf zoals in Breda niet past bij het merk.”

Na de wisseling van de macht bleek het lastig communiceren met De Bijenkorf. “Wij hebben ook het voorstel gedaan om zelf naar Selfridges te gaan en daar de kwaliteiten van Breda onder de aandacht te brengen. Dat werd telkens afgehouden.”

Toch was Meeuwis verbaasd over het besluit om dan nu maar helemaal te vertrekken uit de stad. “Zoals ik het begrijp doet de Bredase vestiging het goed. De manager hier was ook een van de trekkers van de zondagopenstelling. Dit is jammer voor Breda, maar ook jammer voor de Bijenkorf.”

De gesprekken over het KPN-gebouw dateren al uit 2009. Heeft het dan niet te lang geduurd? “Als wij een paar jaar geleden hadden doorgezet, had De Bijenkorf nu aan de Oude Vest gezeten. Of ze dan nu ook een groter gat hadden achter gelaten, dat weet ik niet. Ook MAB (ontwikkelaar Achter de Lange Stallen, red.) heeft met De Bijenkorf gesproken. Ook de wisseling van de CEO speelde. Ik weet niet wat kip en ei is.”

Het besluit hoeft niet negatief uit te pakken, denkt de bestuurder. “Je kunt nu zien of de belangstelling van de grote ketens waarmee geschermd wordt, er daadwerkelijk is. Ik neem aan dat de Kroonenberg groep (eigenaar Barones, red.) probeert hier snel een nieuwe trekker voor te vinden. Ik denk ook niet dat dat pand lang leeg gaat staan.”

Voor de beeldvorming in de discussie rond Achter de Lange Stallen is dit geen gunstig besluit, gaf Meeuwis al aan. “Ik ben ook hartstikke ongerust over Achter de Lange Stallen, maar ik ga ervan uit dat de raad het project op zijn eigen waarde beoordeelt en op die manier kijkt wat goed of slecht is voor de stad. Daar heb ik alle vertrouwen in.”