foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan
Video

Besluit Bijenkorf slecht nieuws Achter Lange Stallen

Economie Primark

ANALYSE - Het besluit van De Bijenkorf om de vestiging in Breda per 2016 te sluiten legt mogelijk een bom onder de komst van Achter de Lange Stallen. Slechts nieuws is het in elk geval.

Het luxe warenhuis kondigde zaterdag aan zich te richten op zeven ‘flagship stores’. Breda wordt niet omgebouwd naar zo’n extra luxe en grote vestiging en gaat per 2016 dicht. Dat is geen goed nieuws voor de voorstanders van het winkelcentrum Achter de Lange Stallen, dat zou moeten verrijzen op Molsparking.

De Bijenkorf was jarenlang een van de belangrijkste partijen om daar een grotere vestiging te openen. Dat is nu welhaast zeker van de baan, als De Bijenkorf de plannen uitvoert zoals nu aangekondigd.

Waarom De Bijenkorf afziet van Breda blijft gissen. Wellicht dat de aangekondigde voorwaarden voor vestiging in het nieuwe winkelcentrum een rol spelen. Breda wil voorkomen dat elders in de stad leegstand ontstaat door verhuizen binnen de binnenstad te beperken.

Tweede tegenvaller kan de komst van een Primark zijn. De populaire prijsvechter en relatieve nieuwkomer in Nederland liet ook al een blik vallen op Achter de Lange Stallen. Of die blik nog steeds op scherp staat is maar de vraag.

In Arnhem en Enschede neemt Primark de huur van De Bijenkorf over, zo bleek dit weekend. Beide winkelbedrijven zijn eigendom van Selfridges. In de persmededeling geen woord over een dergelijke constructie in Breda.

Mocht Primark alsnog voor de Barones kiezen, dan is dat uitermate goed nieuws voor de Bredase binnenstad en dit winkelcentrum. Voor Achter de Lange Stallen betekent dat dan wel dat een gedoodverfde publiekstrekker verloren gaat.

Ontwikkelt zich het scenario dat Primark voor Achter de Lange Stallen kiest - als Breda überhaupt nog op het vizier staat, dan gebeurt wellicht wat een deel van de raad vreest: leegstand elders in de stad.

Op 29 augustus kan de twijfelende raad zich laten bijpraten door ontwikkelaars MAB en DuraVermeer. Het besluit van de Bijenkorf komt daar ongetwijfeld aan de orde.