Afbeelding

TEDxBreda Award: Van bakzak tot goededaadbandje

Economie

BREDA - Tijdens de tweede editie van TEDxBreda is er een plaats ingeruimd voor een Bredase spreker met een Bredaas idee. De jury heeft elf deelnemers genomineerd die 11 september hun idee mogen toelichten in het Huis voor Beeldcultuur.

43 inzendingen kreeg de zevenkoppige jury. “Over dat aantal waren we wel verrast”, zo vertelt Marieke Beekers van de organisatie. Volgens haar sprak uit alle ideeën energie en positivisme. “Het zijn stuk voor stuk opbouwende ideeën, maar de tien genomineerden sprongen eruit omdat ze een breder en maatschappelijk karakter hebben.”

TEDxBreda heeft de award in het leven geroepen om typisch Bredase ideeën een extra podium te geven. “Dat is ons doel, kijken of we deze mensen een breder netwerk kunnen bieden en kijken of ze andere mensen hiervoor warm kunnen krijgen.” Breda is de derde Nederlandse TEDx die een dergelijke award heeft.

De winnaar krijgt, behalve spreektijd op 31 oktober in Mezz, ook een spoedcursus presenteren. “Zodat hij of zij het verhaal met een goede presentatie kan presenteren.”

De genomineerde ideeën:
(w)eet 't in Breda
Het opzetten van een museaal doe-centrum over voedingsmiddelen uit de regio Breda. Verbinden van de verhalen uit het verleden, de mogelijkheden in het heden en de wensen voor de toekomst. Liefst in Industrieel Erfgoed.

Servicepunt
In één van de leegstaande winkels in het centrum een servicepunt voor vragen, suggesties, het in bewaring geven van kostbare spullen of grote spullen zoals helmen, een ehbo-post, garderobe, kleedruimte, schone wc.

Goede daad bandje
Mensen goede daden voor elkaar laten verrichten door deze door te laten geven. Door bijvoorbeeld een siliconen armband door te geven en deze te volgen via Facebook.

De bak-zak
Leerlingen van het Technasium van het Newmancollege hebben een manier ontwikkeld om plastic beter gescheiden te krijgen: de BakZak. De aanstichter van dit idee hoopt het verder te kunnen ontwikkelen.

Bredaas FabLab
Een openbare werkplaats met high tech apparatuur, zoals lasersnijders, 3D printers en computergestuurde freesmachines, waarmee iedereen zijn of haar idee kan realiseren tot een tastbaar product.

Stadsbos in Bavel
Van het Annabos in Bavel een dorps c.q. stadsbos te maken waar men kan sporten zoals skeeleren, wielrennen, hardlopen, yoga etc.

De BAJES BIKE
Gedetineerden mnoeten de weesfietsen van Breda gaan opknappen. Deze fietsen zijn afkomstig van de fietsruimacties van de gemeente Breda. De fietsen worden zwart met witte strepen gespoten en ze krijgen allemaal een uniek nummer (herkenbaar van de ‘bajes-fotos’).

Zzptournee of tourneezzp.
ZZP’ers schuiven aan bij bedrijven. In ruil voor bureauruimte helpen zij hun klanten. Iedere maand een andere werkplek.

Adopteer een oma
Het vergroten van sociale cohesie in de wijk doordat (eenzame) ouderen gaan beeldbellen met kinderen van de basisschool. De ouderen leveren met al hun kennis en ervaring een waardevolle bijdrage aan het scholingsprogramma van kinderen. De kinderen worden zich bewust van en leren van de leefwereld van de ouderen.

Een ECO-MALL
Een eco-mall is een plek in de stad waar ‘urban farming’ en shoppen elkaar ontmoeten. Een winkel die kweekt wat je koopt.