Drukte in binnenstad voor Sinterklaas 2013. foto Sjoerd Lips
Drukte in binnenstad voor Sinterklaas 2013. foto Sjoerd Lips

Sinterklaas doet last-minute inkopen in Breda

  Economie

BREDA - De Sint doet nog net even voordat hij op deze stormachtige dag moet gaan bezorgen zijn inkopen, zo blijkt ook in het centrum van Breda. De last-minute inkopen voor het ’heerlijke avondje’ lijken een trend.


Door Michiel van de Klundert
“Wat wij merken is dat de mensen later de inkopen doen”, zo laat een verkoopmedewerkster van Intertoys weten. “Jaren geleden begon de drukte al in september op het moment dat de eerste catalogus de deur uitging, nu laat de echte drukte op zich wachten tot medio november.”

Furbies
De speelgoedwinkel is deze donderdag tot vijf uur geopend. “Gisteren hebben wij een koopavond gehad, hier bleef de echte drukte verrassend genoeg uit.” De oorzaak? Dat niet iedere winkel in de binnenstad was geopend en er weinig informatie verspreid was over de koopavond, denkt ze. De Sint koopt bij de speelgoedzaak vaak PlayMobil en Furbies.”De Furbies zijn sinds kort ook met een smartphone te bedienen”, laat ze weten.

Spanning
Tim, vader van zoon en dochter van respectievelijk vijf en zeven jaar oud, kijkt ieder jaar weer uit naar deze avond. “Vanavond gaan wij met ons gezin heerlijk gourmetten. Mijn kids zijn al sinds de intocht van de goedheiligman in spanning. Wel let ik dit jaar meer op mijn portemonnee in vergelijking tot afgelopen jaren.’’

Dat merken de winkels ook. “Onze klanten zijn steeds prijsbewuster geworden”, vertelt verkoopmedewerkster Mariel van parfurmerie Douglas in de Eindstraat, verwijzend naar de economische crisis. “Tevens zijn zij vaak op zoek naar in het oog springende acties.”

Geurtjes
“Bij ons zijn dit jaar de parfums van Paco Rabanne de hardlopers”, vretelt Mariel. En, zo onthult ze, zowel mannen als vrouwen kunnen een variant bij de cadeaus verwachten. Ondans dat klanten gerichter kopen, hoor je de parfumeriemedewerkster niet klagen. “Met het Sinterklaasfeest en de aankomende kerstdagen draaien wij de helft van onze omzet in deze maanden.”

In de horeca is het met Sinterklaas stilte voor de storm, zo ook op de Grote Markt. Dit vertelt restauranteigenaar Chris van het gloednieuwe restaurant Con Fuego. “Zoals ieder jaar is het in de horeca op Sinterklaasavond erg rustig, mensen eten op deze avond liever thuis met het gezin.”

Lekker kneuterig
“Ik heb samen met een aantal vrienden de intocht van de Sint gekeken”, laat Nelly tijdens het drinken van een kop koffie in ‘t Hart van Breda weten. “Ik houd wel van het Sinterklaasfeest, het kneuterige Hollandse vind ik leuk. Sinterklaas wordt bij ons thuis gevierd alsof het Kerst is. Mijn vader en broertje staan heel de middag in de keuken om lekkere tapas te maken, we kopen cadeautjes voor elkaar en maken een gedicht.”

Velvet in de Tolbrugstraat merkt dat er nog steeds muziek zit in Sinterklaas. De muziekzaak merkt deze dagen weinig van de economische crisis, zo laat eigenaar Arend weten. “Vorig jaar was het weer rondom het Sinterklaasfeest erg slecht, met onder andere sneeuw. Ik denk dat ik de drukte kan koppelen aan de achteruitgang van de Free Record Shop, veel klanten worden naar mij doorverwezen. Ik verwacht dat het nog erg druk zal gaan worden deze namiddag.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief