Bakker Joost bij de Behouden Vaert. foto Henriette van der Meer
Bakker Joost bij de Behouden Vaert. foto Henriette van der Meer

Zorgbakkerij biedt recept voor toekomst

Economie

BREDA - Aan de Teteringsedijk 138 staat al 259 jaar een bakkerij. Drie generaties lang leidde de familie Bleikertz deze zaak, totdat zij hun bedrijfje afgelopen augustus overdroegen aan Sjoerd en Ingrid Smit. Sindsdien is er iets bijzonders aan de hand. De bakkerij zorgt nu namelijk voor meer dan alleen dagelijks brood en zoetigheden: het is een plek geworden waar jongeren die om een of andere reden tussen wal en schip zijn geraakt, de kans krijgen ervaring en kennis op te doen. We spraken met Sjoerd Smits over deze ‘heilige plek’, kansrijke jongeren en de prijs van idealen.

In het warm verlichte zaakje hangt de geur van versgebakken brood. Achter de vitrines liggen allerlei gebakjes verleidelijk te zijn en door een groot raam is te zien waar al dit lekkers wordt gemaakt. Voor Smits voelde de bakkerij “vanaf het begin als een heilige plek”. Hij zit aan een van de tafeltjes achterin de zaak en vraagt de jongen achter de toonbank of die een kopje thee wil maken. De bestelling wordt voorzichtig op tafel gezet. “Dat is Amsa”, vertelt Smit, “Hij zit op de Ludwinaschool en werkt hier een paar dagen per week mee.”

Amsa is een van de veertien jongeren die hier worden begeleid. De meeste van hen hebben een Wajong uitkering of kunnen vanwege problemen niet naar een reguliere school. In de bakkerij krijgen zij de kans om ervaring op te doen in een van de vele functies die de bakkerij hen biedt: van het schoonmaken van de winkel tot tot het bakken van broden en gebak. Hierbij worden zij ondersteund door meesterbakkers en groeps- en persoonbegeleiders. De jongeren mogen na een snuffelstage zelf kiezen in welke functie ze door willen gaan, “Want”, zo zegt Smit, “We gaan hier uit van het individu. Dit zijn kansrijke jongeren: we geloven in mogelijkheden, niet in beperkingen.”

Smit weet waar hij het over heeft. Naast de zorgbakkerij is hij met zijn vrouw onder andere oprichter van zorginstelling Villa Boerebont en De Moerbei, en betrokken bij vele andere woonvormen in Breda en omstreken. Waar komt dat idealisme vandaan? Voor Smit is dat iets vanzelfsprekends: “Ik denk dat het te maken heeft met open staan voor de dingen die je om je heen ziet gebeuren. In Nederland zijn er 60.000 jongeren dakloos. Ik wil daar gewoon heel graag iets aan doen.” 90% van de jongeren waar Smit mee werkt zijn een van die 60.000 geweest. “Vaak hebben zulke jongeren nog maar heel weinig eigenwaarde, wij proberen daar wat aan te veranderen.”

Mooie gedachten natuurlijk, maar is de realisatie van die plannen inderdaad zo makkelijk als het klinkt? “Zeker niet, we hebben hard moeten vechten voor onze ideële doelstellingen. Daarnaast kost het opzetten van een project als de zorgbakkerij vooral de eerste maanden veel geld. De bezuinigingen in de zorg maken het er ook niet makkelijker op. Er worden op het moment bijvoorbeeld veel indicaties uitgegeven zonder dagbesteding.”

Toch geeft Smit niet op, er zijn dan ook genoeg succesverhalen te vertellen. Een daarvan is het verhaal van filiaalhouder Joost. Smit geeft een liefdevol klopje op de schouder van zijn werknemer. “Joost was 17 toen hij bij Villa Boerenbont terecht kwam. In feite was hij dakloos: hij werd van de ene opvang naar de andere gestuurd. Door zijn ADHD kon hij zich ook moeilijk op school te concentreren. Nu is hij ervaringsdeskundige en filiaalhouder van de bakkerij.”

Joost knikt, het gaat nu goed met hem. Hij is 23 en heeft een vaste baan. Iets wat niet iedereen van zijn leeftijd kan zeggen en al helemaal niet iets wat hij een paar jaar terug had durven denken.