Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

Breda blij met elektrische bussen

Economie

BREDA - Wethouder Selcuk Akinci is blij dat de provincie heeft gekozen voor Breda als plaats waar vanaf 2015 een uitgebreide pilot gehouden gaat worden met elektrische bussen. “Wij hadden al eerder gezegd: laat dit in Breda landen.”

“Het is mooi dat dit dan ook gebeurt”, aldus Akinci. De pilot met 34 elektrische bussen past helemaal in zijn straatje. “Breda wil co2-neutraal zijn in 2044, dan is dit een belangrijke bijdrage. Bovendien is steeds duidelijk dat fijnstof schadelijker is dan we al dachten. De omschakeling van relatief schone diesels naar elektrisch helpt de kwaliteit van de lucht te verbeteren.”

Ook voor het nieuwe station is de komst van de uitstootvrije bussen een uitkomst. Vanaf 2016 rijden de bussen de overdekte OV-terminal in. “Dan is het ook wel prettig dat er schone lucht is.”

Volgens Akinci stelde Breda zich kandidaat toen de voorwaarden voor de verschillende concessies moesten worden opgesteld. “Wij hebben gevraagd om die proef, maar de provincie beslist. Dit past financieel binnen de concessie. Het is veel besproken en we wisten ook wel dat de provincie hier oren naar had. Dan is het prettig dat het dan ook gebeurt.”