foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Kun je een ‘cadeau’ van 170 miljoen weigeren?

  Economie

ANALYSE - Het is alsof je een loterij wint met een hoofdprijs van tientallen miljoenen. Na ongetwijfeld een enorm gevoel van vreugde en extase, keert na enige tijd de werkelijkheid weer terug. Deze prijs gaat je leven op z’n kop zetten, maar je weet nog niet hoe.


Blijven je vrienden je vrienden? Hoe reageert je familie? Wat denkt de buurt en je buren? Moet je verhuizen en een nieuwe auto? Blijf je werken? Allemaal vragen waarvan je in de meeste gevallen niet kunt voorspellen hoe het gaat lopen.

Hetzelfde is waar de gemeenteraad mee worstelt. De VOF Achter de Lange Stallen, zijnde MAB Development en Dure Vermeer Bouw, hebben aangegeven 170 miljoen euro te willen steken in de Bredase binnenstad. Met dat bedrag wil de VOF een 19.000 vierkante meter groot winkelcentrum bouwen op een lelijke kale plek in de binnenstad: Molsparking.

Het voorstel is de hoofdprijs waarvan de raad buikpijn krijgt. Want wat is het effect van al deze nieuwe winkels op de rest van de binnenstad? Wat doet het met de Boschstraat en de Haagdijk, of de Brugstraten en de Barones? Trekt het extra bezoekers naar de stad en hoeveel? En wat gaan ze dan uitgeven en bij wie komt het terecht?

De gemeenteraad heeft deskundige Henk Gianotten het cadeau alvast laten uitpakken. Die kwam tot de conclusie dat Breda het moet aanpakken, maar niet zonder meer. Breda moet het winkelcentrum omarmen, maar onder een reeks van voorwaarden. Flankerend beleid, heet dat in gemeentekringen.

Dus moet er een ondernemersfonds komen, ondersteuning voor de inloopstraten, mogen er maximaal zeven winkels komen en mag slechts een klein deel afkomstig zijn uit de stad, nieuwe winkels dus. Wethouder Meeuwis scherpte de voorwaarden op verzoek van de raad de laatste maanden aan in verschillende stappen, bereikte daarover ook al overeenkomst met de VOF.

Ondanks alle randvoorwaarden is niemand helderziend. Dus zit de raad nog steeds met het ‘cadeau’ in haar maag. Accepteren en dan maar hopen dat de voorwaarden goed in elkaar steken? Of weigeren en dan buikpijn houden als de binnenstad alsnog afglijdt?

Bij weigering borrelt de vraag: hoe vaak krijg je een aanbod van 170 miljoen? Het wordt ongetwijfeld een lange zit, deze donderdagavond.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief