Breda uit de lucht gezien. foto Maj-Britta de Ruiter/Ad Ballon
Breda uit de lucht gezien. foto Maj-Britta de Ruiter/Ad Ballon

Nieuwe voorzitter Retail Platform: 'Genoeg te doen'

  Economie

BREDA - Het Retail Platform Breda (RPB) heeft vanaf 1 januari 2014 een nieuwe voorzitter: Jan Weitering. De kersverse voorman van het overkoepelend ondernemersplatform heeft een lange lijst met wensen en taken voor zichzelf gesteld.


Op de vraag wat hij als hoofddoel heeft, komt een stellig antwoord. “Het draagvlak vergroten. Ik verwelkom graag meer organisaties bij het RPB. Zo zijn er nog een aantal winkelcentra, zoals Stada Stores, Hoge Vucht en in de randgemeentes, die niet vertegenwoordigd zijn in het RPB. Dat wil ik graag veranderen”, begint hij.

Daarnaast is een sterkere profilering nodig, weet hij. “We moeten initiatieven van ondernemers ondersteunen en faciliteren”, zegt Weitering. “Zo moeten we bijvoorbeeld gaan samenwerken met Stichting Ondernemersfonds Breda, dat is van essentieel belang. Wat er recent in Prinsenbeek is gedaan, zoiets moet hier ook gebeuren. Daarin moeten we ook samenwerken met de gemeente, die dit proces moet faciliteren.”

Om alle doelen te behalen wil hij nauw contact houden met de politiek. “Je moet van elkaar weten waar je mee bezig bent en waar je naartoe wilt. Daarnaast kunnen we ervaring en kennis uitwisselen, en wil ik me graag bezig houden met het concretiseren van het flankerend beleid in de binnenstad.”

Het gaat daarbij om de leegstand, de aanloopstraten, het dwaalmilieu en het centrummanagement. “Ik wil het vooral allemaal samen doen met andere stakeholders”, zegt hij. In zijn stem klinkt enthousiasme door. Dat zijn pas een paar startpunten op de waslijst die Weitering voor zich ziet liggen.

Achter de Lange Stallen
“Daar sta ik heel positief tegenover”, klinkt er duidelijk. “Het is hard nodig dat er een keer iets veranderd in Breda. De afgelopen jaren is er een duidelijke afname te zien in de koopkrachtbinding van de inwoners met de stad. Daar moeten we een antwoord op kunnen geven.”

Achter de Lange Stallen is een van die antwoorden voor hem. Hij is blij dat het project de rest van de binnenstad nu al mee op sleeptouw lijkt te nemen. “Er liggen plannen voor de vernieuwing van de Houtmarktpassage, de Barones wordt aangepast, alles gaat rollen. Daarnaast vind ik die lelijke open plek met wat blik (de Molsparking, red.) een verloedering van een stuk binnenstad. Dat dat wordt aangepakt is gewoon heel goed.”

Hij weet zijn doel voor de komende periode ook kort samen te vatten. “Ik ga zoeken naar branches met toegevoegde waarde voor binnenstad en Achter de Lange Stallen, en wil dat combineren met gepast flankerend beleid.”