Win-win-winsituatie popt up in de Houtmarktpassage

  Economie

BREDA - De Houtmarktpassage staat niet echt bekend als het meest bruisende stukje van Breda, maar daar zit verandering in te komen. Sinds een paar dagen heeft een aantal pop-upstores zich in de passage gevestigd. In vier leegstaande winkelpanden zijn tijdelijk een viertal jonge, creatieve ondernemingen gevestigd. De bedoeling is dat deze wat leven in de brouwerij gaan brengen.


Als je de passage vanaf de Kerkstraat in loopt lijkt er nog niet zoveel veranderd, maar wie goed oplet ziet dat er in het vervallen gangetje tussen de Oude Vest en het Molsterrein een tweetal nieuwe winkels is geopend en ook in de gang naar de Ginnekenstraat zijn twee nieuwkomers te ontdekken. Een van deze groentjes is 'Vlot Schot popt op': een combinatie van StudioVLOT en Djimschot. Ruimtelijk ontwerper Djim Schot werkt hier samen met de zussen Anne en Fenne Vlot die zich met ruimtelijk ontwerp en met stofferen bezig houden.

De drie jonge ontwerpers zijn afgelopen jaar afgestudeerd aan de Sint Joostacademie en waren al langer op zoek naar een pand waar ze hun ateliers op konden zetten. Toen ze hoorden van het plan van Clib om de leegstaande panden als pop-upstore te exploiteren, grepen ze die kans dan ook met beide handen aan. "In mijn laatste jaar aan de Sint Joost heb ik nog een project gedaan over het zwarte gat waar je in terecht kunt komen na je studie", vertelt Djim. ‘Gelukkig vallen wij daar nu niet in’.

Ook Anne is blij met deze kans: "Het is eigenlijk een win-win-win situatie: wij krijgen de kans om een atelier op te zetten, de eigenaren van de panden zijn verzekerd van inkomsten, en de winkeliers die hier al zaten profiteren van het nieuwe publiek dat hier hopelijk op af zal komen." De pindakruimels hier en daar getuigen nog van het openingsfeestje dat gisteravond in het atelier werd gegeven. "Het was nog best druk, met vooralsnog vooral bekenden en familie, maar hopelijk zullen we ook snel door de rest van Breda worden ontdekt."

Buurvrouw Irene Laros van het Poppentheater zat eerst in een pand aan de Vlaszak, maar moest daar per 1 januari 2014 uit. Gelukkig kon ze al voor die tijd terecht in de Houtmarktpassage: "Afgelopen zondag speelde ik mijn laatste voorstelling aan de Oude Vest en 4 dagen later is het Poppentheater hier alweer geopend." Van die haast is niets te merken: de muren in het winkelgedeelte zijn vrolijk felgekleurd en in het theater staan al dertig stoeltjes te wachten op het eerste kinderfeestje in de nieuwe winkel.