Sfeer in de donkere najaarsdagen. foto Wijnand Nijs
Sfeer in de donkere najaarsdagen. foto Wijnand Nijs

Stekker uit sfeerlicht Nieuwe Ginnekenstraat

  Economie

CENTRUM - Shoppen in sfeervolle kerstverlichting? Niet meer in de Nieuwe Ginnekenstraat, Van Coothplein en Van Goorstraat. Daar is de stekker uit de feestverlichting. Het gebrek aan leden bij Ondernemersfonds Zuidpoort-Van Coothplein is de oorzaak.


“Onze penningmeester vreesde de elektriciteitsrekening, daarop hebben we besloten de stekker eruit te trekken”, zo verwoordt bestuurslid John Grijspeere. Afgelopen week ging nog wel een brandbrief naar de winkeliers in het gebied, inclusief uitleg van de cijfers. “Maar daar heb ik nog geen reacties op gehad.”

De brandbrief volgde op de jaarvergadering van de vereniging. Daarbij waren 6 van de 80 bedrijven aanwezig. “En dat was nog veel, een jaar eerder waren dat er nog minder.”

Gebrek aan solidariteit
Volgens Grijspeere kampt Breda met een algeheel gebrek aan solidariteit. “Het lijkt wel of niemand nog bereid is zich in te zetten voor het algemeen belang. Onze penningmeester wil er al een jaar mee stoppen, een opvolger is niet te vinden”, geeft hij als voorbeeld.

Grijspeere wijst ook naar de Ginnekenstraat. “Daar is al zeven jaar geen feestverlichting meer. Smaakvol Breda is ook zo’n voorbeeld. Je krijgt nauwelijks reacties en al helemaal niet van de ketens. In de Nieuwe Ginnekenstraat zit een aantal uitzendbureaus, die doen helemaal niks, maar het moet wel gezellig zijn.”

Terwijl het wel kan, denkt Grijspeere. “Zie Groningen, waar ondernemers en gemeente al jaren samen optrekken. Iedereen kent die kreet ‘Er gaat niets boven Groningen’. Kijk ook naar de Kerstmarkt in Dordrecht, daar hingen ze met de benen buiten.”

Kortzichtig
De Bredase ondernemers moeten uit hun hokje komen, vindt hij. “Het is hartstikke kortzichtig om alleen naar je eigen zaak te kijken. Iedereen heeft er belang bij dat er wat in Breda gebeurt en dat de stad op de kaart staat.”

De sfeerverlichting rond het Van Coothplein gaat dit seizoen niet meer aan. “Dat gaan we onze penningmeester niet aan doen.” Ligt hier een rol voor de gemeente? “Nee”, is hij stellig. “Dit is puur des ondernemers. Als die samen actie ondernemen dan kan de gemeente dat ondersteunen. Het gaat om solidariteit.”

Wilhelminastraat
Het kan wel, denkt Grijspeere. “Kijk naar de Wilhelminastraat. Daar doet 93% mee.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief