Logo bredavandaag.nl
Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

Arriva wint, geen volledig elektrisch busvervoer Breda

  Economie

BREDA - Het busvervoer in West-Brabant gaat alsnog naar Arriva. Dat heeft de Provincie woensdagmorgen bekendgemaakt. Concurrent Veolia kreeg in eerste instantie het vervoer gegund na een aanbesteding. Nu Veolia het vervoer in West-Brabant niet gaat verzorgen, zal de stadsdienst in Breda ook niet volledig elektrisch worden gereden vanaf 2014.


"Het aanbod voor de elektrische stadsdienst in Breda was echt uniek in de aanbieding van Veolia”, stelt gedeputeerde Van Heugten. “Maar omdat de provincie op dit moment een pilot voor elektrisch vervoer start, is het toch mogelijk dat we tijdens deze concessie over kunnen schakelen naar elektrisch vervoer. Positief is dat we nu bij Arriva met het beschikbare budget de huidige dienstregeling in kunnen kopen met dezelfde bedieningsuren en frequenties van bussen als reizigers nu gewend zijn.” Er gaan in West-Brabant dus geen buslijnen verloren, stelt de gedeputeerde.

Aanleiding voor de nieuwe toewijzing aan Arriva is een fout in de berekening bij de aanbesteding. Arriva mag vanaf 14 december voor acht jaar aan de slag. Tegen de eerdere beslissing van de provincie om het buscontract aan Veolia Transport B.V. te gunnen werd door Arriva bezwaar ingediend.

In de eerste berekening bleek een formulefout te zitten. “Hierdoor kreeg Veolia onterecht de meeste punten”, aldus de provincie. Gedeputeerde Staten volgen nu het advies van de Hoor- en Adviescommissie voor bezwaar- en beroepzaken (HAC) en gunnen het contract alsnog aan de terechte winnaar Arriva. Arriva verzorgt ook voor 10 jaar het openbaar vervoer in Oost-Brabant.

Volgens gedeputeerde Van Heugten kon de provincie niet anders. "Na het beoordelen van de offertes voor het OV-contract voor West-Brabant lagen de nummer 1 en 2 heel dicht bij elkaar. Bij het herstellen van deze formulefout en het opnieuw tellen van de punten bleek dat we het contract aan Arriva in plaats van Veolia hadden moeten gunnen. We hebben advies gevraagd van de HAC om het bezwaar te beoordelen en we hebben nu besloten om het contract alsnog aan Arriva te gunnen. Dat is bijzonder spijtig voor Veolia, maar het is wat ons betreft wel de enige juiste conclusie."

Tegen het gunningsbesluit is beroep mogelijk bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De provincie verwacht dat dit verder geen consequenties heeft voor de invoering van het nieuwe contract op 14 december dit jaar.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief